Σημαντικές παρεμβάσεις στην Ανοιχτή Διαδικτυακή Συζήτηση που διοργάνωσε ο Σ.Β.Π.Ε.
Στην ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής βιομηχανίας πλαστικών στην Ελλάδα συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος της βιομηχανίας πλαστικών μετά την πανδημία: Οι Προκλήσεις και οι Προοπτικές της».
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, την Τετάρτη 24 Ιουνίου και συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλειος Γούναρης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Πλαστικά Θράκης», Κωνσταντίνος Χαλιορής ενώ από την Ευρώπη έλαβαν μέρος ο Managing Director, της EuPC (European Plastics Converters), Αλεξάντερ Ντανζίς, ο Managing Director του «Resilux Group»,Peter de Cuijper και ο Executive Managing Director, της «Poly Recycling AG», Casper van den Dungen. Την ανοικτή συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Παπαχλιμίτζος.
Η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, το επικείμενο νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες, οι ενέργειες, που απαιτούνται για τόνωση της ανακύκλωσης και φυσικά οι τρόποι, που η βιομηχανία θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν τα κύρια θέματα που αναλύθηκαν διεξοδικά στην ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλειος Γούναρης τονίζοντας ότι, «Η βιομηχανία θα πρέπει να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στη μετάβαση προς το νέο μοντέλο, που επιθυμούμε, έτσι ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κράτος, με ευρεία παραγωγική βάση και αυτάρκεια στα βασικά προϊόντα. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος είναι έτοιμος, έχει διαμορφώσει το όραμα του για βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας, το οποίο εκφράζει την κυκλική οικονομία και την ανάδειξη του πλαστικού ως πολύτιμου πόρου». Ο κ. Γούναρης συνέχισε αναφέροντας ότι, «Η βιομηχανία των πλαστικών είναι ένας κλάδος, που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της Ελλάδας, όπως πιστοποίησε πρόσφατα μελέτη του ΙΟΒΕ και αποτελεί ισχυρή μου πεποίθηση ότι μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Επιδιώκουμε διαχρονικά τη συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία την τελευταία τριετία με την προηγούμενη κυβέρνηση και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία και με την τωρινή. Αυτή την περίοδο της κρίσης, αφουγκραστήκαμε τα αιτήματα των μελών μας και παρεμβήκαμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με τρόπο πολύ αποφασιστικό».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης δεσμεύτηκε στην τηλεδιάσκεψη για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειο Γούναρη όπου θα συζητηθούν ενδελεχώς οι προτάσεις της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός τόνισε, «Είμαι πολύ πρόθυμος να μου καταθέσετε προτάσεις εφαρμόσιμες, που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν παραβιάζουν ευρωπαϊκές οδηγίες και συμβάλλουν στην γενική αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος. Τα πλαστικά είναι ένα πρόβλημα για το περιβάλλον, στο μέτρο, που δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Πρέπει, όμως, να έχουμε μια ισχυρή βιομηχανία πλαστικών με σεβασμό στο περιβάλλον. Ακούω τη δική σας αντίθεση για τα τέλη, που μπήκαν στις πλαστικές σακούλες αλλά και την κριτική του κυρίου Φάμελλου. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συγκεράσουμε την ισχυρή εγχώρια βιομηχανία πλαστικών με τον σεβασμό στο περιβάλλον. Δέχομαι την κριτική, που ασκείται για το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που σας φέρνει σε δύσκολη θέση. Δεν είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, όμως ως Υπουργός Ανάπτυξης χρειάζεται να βρούμε έναν τρόπο συγκερασμού των αντικρουόμενων τάσεων για να δημιουργήσουμε μια ισχυρή παραγωγή στη βιομηχανία πλαστικών» ανέφερε ο κύριος Γεωργιάδης στην τοποθέτηση του.
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης ανακοίνωσε μέσω της τηλεδιάσκεψης ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί το νομοσχέδιογια τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ απάντησε και στις αναφορές ότι το Υπουργείο χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς.«Η ενσωμάτωση της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης κάθε άλλο παρά επικοινωνιακό σκοπό έχει. Έχει γίνει μια εκτεταμένη διαβούλευση για τα πλαστικά μιας χρήσης, στην οποία συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και καταλήξαμε σε 400 προτάσεις, οι οποίες έχουν όλες ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και θα διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες του. Υπάρχουν 17 υποχρεωτικά σημεία, τα οποία θα πρέπει να εναρμονιστούν με την οδηγία. Πέρα από αυτά θα υπάρξουν ακόμη 16 μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στις προτάσεις, που μας απέστειλαν οι φορείς και εφτά σχέδια δράσης τα οποία είναι επιπλέον της οδηγίας».
Ο κ. Αραβώσης μάλιστα ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο:
- Παροχή κινήτρων στους παραγωγούς φιαλών για υπερ-επίτευξη του στόχου χρήσης ανακυκλωμένου υλικού μέσω των εισφορών των συνολικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και δημιουργία συστήματος επιστροφής εγγύησης τουλάχιστον για τις πλαστικές φιάλες ποτών.
- Υποχρέωση για διάθεση στα σημεία πώλησης επαναχρησιμοποιούμενων εναλλακτικών λύσεων για κυπελλάκια και περιέκτες τροφίμων.
- Υποχρέωση χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων ειδών από δημόσιους φορείς στο πλαίσιο των πράσινων δημόσιων συμβάσεων.
- Υποχρεωτική χρήση επαναχρησιμοποιούμενων ειδών κατά την επιτόπια κατανάλωση στις επιχειρήσεις εστίασης» αποκάλυψε ο κύριος Αραβώσης.
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη βιομηχανία των πλαστικών για να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρησιμοποιούσε τη βιομηχανία πλαστικών σαν εξιλαστήριο θύμα ή «μαύρο πρόβατο» για να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα κάναμε μια συζήτηση μαζί της για το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης. Ένα νομοσχέδιο, που κανείς δεν γνωρίζει. Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για την ελληνική οικονομία και την βιομηχανία. Αυτή την περίοδο, της πανδημίας αποκαλύφτηκαν και διαχρονικές αδυναμίες. Χρειαζόμαστε μια βιομηχανία που να είναι ισχυρή. Βιώσιμη βιομηχανία και βιώσιμες εργασίες με καλές αμοιβές. Χρειάζονται ξεκάθαροι κανόνες για να μπορεί να επενδύσει η βιομηχανία πλαστικών και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί να γίνει με επικοινωνιακή πολιτική η ανάπτυξη της βιομηχανίας».
Στην ανοικτή συζήτηση συμμετείχε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, «Πλαστικά Θράκης», Κωνσταντίνος Χαλιορής, η εταιρεία του οποίου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της αυτάρκειας στη χώρα μας στον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, που ήταν απαραίτητος για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου COVID-19. «Η επιτάχυνση της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την κυκλική οικονομία είναι ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ευρώπης. Ο περιορισμός της σπατάλης, η ανακύκλωση και το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με εναλλακτικά υλικά, θα αποκαταστήσουν την φήμη του πλαστικού», ανέφερε στη μεστή τοποθέτηση του ο κ. Χαλιορής.
Την ευρωπαϊκή προοπτική ανέλυσαν οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ο Managing Director, της EuPC (European Plastics Converters), Αλεξάντερ Ντανζίς αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η βιομηχανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Η βιομηχανία πλαστικών βρίσκεται σε ένα στάδιο μεταμόρφωσης τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι εταιρείες των πλαστικών επηρεάστηκαν από την πανδημία. Η πανδημία, όμως, άλλαξε το προφίλ της βιομηχανίας των πλαστικών γιατί όλοι οι πολίτες κατάλαβαν πόσο χρήσιμα είναι τα προϊόντα της. Αυτό που δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών στην απόρριψη των προϊόντων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των απορριμμάτων. Επίσης, μιλάμε για φόρους, αλλά γιατί δεν αναφέρεται κανείς σε έναν φόρο για την απόρριψη απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ; Η οικονομική ανάκαμψη θα είναι πολύ αργή. Εργαζόμαστε σκληρά για την Οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης. Είμαι ανήσυχος για αυτήν. Θα μπορούσε να αναβληθεί για ένα χρόνο η εφαρμογή της οδηγίας, εξαιτίας της πανδημίας, κάτι που ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο κύριος Ντανζίς.
Ο Managing Director του «Resilux Group», Peter de Cuijper, αναφέρθηκε στην τόνωση της ανακύκλωσης και την εμπειρία της εταιρείας του στον συγκεκριμένο τομέα. «Η Resilux έχει πολυετή εμπειρία με την ανακύκλωση PET. Αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένο υλικό από τις αρχές του 2000. Ήμασταν τυχεροί γιατί υπήρχε αγορά στην Ελβετία. Έτσι έχουμε μια καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και τους πελάτες μας και η χρήση ανακυκλωμένου υλικού στα προϊόντα μας, μπορώ να πω, ότι είναι πλέον μια συνήθεια και είμαστε πολύ έμπειροι. Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια αγορά ανακύκλωσης».
Ο Executive Managing Director, της «Poly Recycling AG», Casper van den Dungen κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να μειωθούν τα απορρίμματα από PET στην Ελλάδα. «Η πανδημία καθυστέρησε την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στην Ευρώπη και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα βρίσκονται σε μια φάση μετάβασης για να προσαρμοστούν σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτή τη στιγμή και στην Ευρώπη η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων είναι βασικό ζήτημα συζήτησης και μεγάλη πρόκληση. Πώς να μειώσετε τα πλαστικά απορρίμματα από PET στην Ελλάδα; Συλλογική εργασία προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας. Αρχίστε με ένα σύστημα δημιουργίας επιστροφής φιαλών από PET».
Για να παρακολουθήσετε την Ανοικτή Διαδικτυακή Συζήτηση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.conflix.net/synedria-mixanologias/texnologia-ylikwn/88-%CE%BF-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1/2806-%CF%83%CE%B2%CF%80%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B2?highlight=WyJcdTAzYzNcdTAzYjJcdTAzYzBcdTAzYjUiXQ==