Η πολλαπλή χρήση πλαστικών υπερτερεί περιβαλλοντικά έναντι των εναλλακτικών λύσεων
Μία αναλυτική σύγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των συσκευασιών τροφίμων μίας χρήσης από χαρτόνι, γυαλί και αλουμίνιο με τις αντίστοιχες συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων από πλαστικό σε διάφορα σενάρια πραγματοποιεί μελέτη του Joint Research Centre (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύθηκε το 2024 με τίτλο «Exploring the environmental performance of alternative food packaging products in the European Union»,
Η σύγκριση πραγματοποιήθηκε εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (LCA) και βασίστηκε σε παραμέτρους όπως η συμβολή στην κλιματική αλλαγή, η κατανάλωση νερού, η κατανάλωση φυσικών πόρων, η διαχείριση στο τέλος ζωής, η μεταφορά κ.ά.
Παρόλο που δεν μπορεί να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το ποια είναι τελικά η συνολικά βέλτιστη εναλλακτική, σε αρκετούς τομείς αναφέρεται ότι η πολλαπλή χρήση-επαναχρησιμοποίηση πλαστικών παρουσιάζει λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις.
Συνοπτικά:
Σενάριο 1: Κύπελλο ποτού (ποτηράκι) take away: Χάρτινο κύπελλο μίας χρήσης με επένδυση από πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LDPE) και καπάκι από πολυστυρένιο (PS) έναντι κυπέλλου πολυπροπυλενίου (PP) πολλαπλών χρήσεων.
Συγκεντρωτικά αποτελέσματα: Οι αρνητικές επιπτώσεις του κυπέλλου PP πολλαπλών χρήσεων ήταν χαμηλότερες ή ισοδυναμούσαν εκείνες του κυπέλλου μίας χρήσης στο 70% των προσομοιώσεων.
Παράγοντες διαφοροποίησης: Το χάρτινο κύπελλο μίας χρήσης είχε χαμηλότερες επιπτώσεις στις κατηγορίες που σχετίζονται με τη χρήση πόρων, αλλά το κύπελλο PP πολλαπλών χρήσεων είχε λιγότερες επιπτώσεις σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Σενάριο 2: Συσκευασία take-away: 2α) Δίσκος από χαρτόνι μίας χρήσης με επένδυση LDPE έναντι δίσκου πολλαπλών χρήσεων PP clamshell, 2β) Δίσκος αλουμινίου μίας χρήσης με επένδυση LDPE σε χάρτινο κάλυμμα έναντι δίσκου PP clamshell πολλαπλής χρήσης.
Συγκεντρωτικά αποτελέσματα: Οι συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων και μίας χρήσης ήταν ισοδύναμες τόσο στην 2α όσο και στην 2β περίπτωση.
Σενάριο 3: Εμφιαλωμένα ποτά (0,5 L): Κουτί αλουμινίου μιας χρήσης έναντι φιάλης PET πολλαπλής χρήσης με καπάκι PP.
Συγκεντρωτικά αποτελέσματα: Η πλαστική φιάλη πολλαπλών χρήσεων είχε χαμηλότερες ή ισοδύναμες επιπτώσεις με το αλουμίνιο μιας χρήσης στο 80% των προσομοιώσεων.
Σενάριο 4: Εστιατόριο εστίασης: γεύμα χάμπουργκερ με τηγανιτές πατάτες σε συσκευασία μίας χρήσης με χάρτινο κύπελλο με επένδυση LDPE και δίσκους από χαρτόνι χωρίς επένδυση έναντι πολλαπλής χρήσης με πιάτο και κύπελλο PP.
Συγκεντρωτικά αποτελέσματα: Η πλαστική συσκευασία πολλαπλών χρήσεων είχε χαμηλότερες επιπτώσεις σχεδόν σε κάθε μέτρηση στο 90% των προσομοιώσεων.
Παράγοντες διαφοροποίησης: Σημαντικά χαμηλότερες επιπτώσεις των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη μεταφοράς του δοχείου από τον καταναλωτή ή τον οργανισμό. Παρά τις ανάγκες σε νερό για το πλύσιμο κατά τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης, οι επιπτώσεις της χρήσης νερού ήταν χαμηλότερες για τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα λόγω των υψηλών επιπέδων χρήσης νερού κατά την παραγωγή χαρτιού.
Μπορείτε να διαβάσετε την μελέτη
εδώ