Νομοθεσία για τα πλαστικά
Στις παρακάτω ενότητες μπορείτε να βρείτε τη νομοθεσία που διέπει τον κλάδο της βιομηχανίας των πλαστικών σε ελληνικό και επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Σύνδεσμός Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος προσπαθεί πάντα να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των μελών του προτείνοντας στον νομοθέτη τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν κυριαρχήσει παγκοσμίως.
Κανονισμός (ΕΕ) 2025/40 για τις Συσκευασίες και τα Απορρίμματα Συσκευασίας (PPWR)
Tον Ιανουάριο του 2025 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο νέος κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίες, ο γνωστός ως PPWR. Σύμφωνα με αυτόν:
- Τίθενται μετρήσιμοι στόχοι συλλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων συσκευασίας, με έμφαση στην αρχή της Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού.
- Κύριες στρατηγικές για την επίτευξη των στόχων: πρόληψη - αποφυγή αποβλήτων και υπερβάλλουσας συσκευασίας, ανακυκλωσιμότητα από σχεδιασμού.
- Καθορίζονται περιορισμοί στη χρήση επικίνδυνων ουσιών.
- Από το 2030 εισάγονται απαγορεύσεις σε συγκεκριμένα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης.
- Από το 2030 και 2040 θα ισχύουν συγκεκριμένοι στόχοι επαναχρησιμοποίησης σε συσκευασίες μεταφοράς και πώλησης.
- Σημαντικές αλλαγές στη σήμανση των προϊόντων.
Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ Σύνοψη στα ελληνικά
Νόμος 5151/2024 για τη διαχείριση αποβλήτων (μέρος Β') - Τροποποίηση του Ν. 4819/2021
Ο Νόμος 5151/2024 περιέχει ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων. Άρθρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία πλαστικών είναι τα παρακάτω:
- Άρθρο 9 – Οι υπόχρεοι παραγωγοί πρέπει να οργανώνουν Σ.Σ.Ε.Δ.. Αυτά μπορεί να είναι και περισσότερα από ένα για ένα συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων.
- Άρθρο 11 – Το ΥΠΕΝ θα οργανώσει δράσεις για την παροχή εξοπλισμού στους Δήμους για χωριστή συλλογή και μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών. Σε νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους με πληθυσμό < 10.000 κατοίκους θα παρέχονται και σχετικές υπηρεσίες.
- Άρθρο 12 – Από 1/1/2025 τα Κ.Δ.Α.Υ. θα εκτελούν δειγματοληψίες προς προσδιορισμό της σύστασης των ανακυκλώσιμων υλικών και του υπολείμματος.
- Άρθρο 13 – Το ΥΠΕΝ θα λάβει μέτρα για κλείσιμο παράνομων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.).
- Άρθρο 14 – Από 1/12/2025 ξεκινάει το DRS για πλαστικά μπουκάλια και μεταλλικούς περιέκτες ποτών μίας χρήσης έως 3 λίτρα.
- Άρθρο 16 – Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕ.ΜΗ., θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι και στο Ε.Μ.ΠΑ.. Ελέγχεται αυτόματα.
ΦΕΚ
ΚΥΑ για το ΣΣΕΔ γεωργικών πλαστικών
Με την παρούσα απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/138814/1934 θεσπίζεται Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού για τα γεωργικά πλαστικά, σε εφαρμογή του άρθρου 10 του Κεφαλαίου Β’ του Μέρους Β’ του ν. 4819/2021.
ΦΕΚ
Κανονισμός (ΕΕ) 2025/351 για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
Ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2025/351 τροποποιεί τους (ΕΕ) 10/2011, (ΕΕ) 2022/1616 και (ΕΚ) 2023/2006 και καταργεί τον (ΕΚ) 282/2008. Στόχος του είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων μέσω αυστηρότερων ελέγχων στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM), τροποποιώντας τα υφιστάμενα πλαίσια για τα πλαστικά, τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και τα πρότυπα ανακύκλωσης.
Εφημερίδα ΕΕ
Κανονισμός (ΕΕ) 2024/3110 για τα Δομικά Υλικά
Στις 7 Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/3110, ο οποίος επικαιροποιεί το πλαίσιο για την εμπορία δομικών προϊόντων στην ΕΕ, καταργώντας τον Κανονισμό (ΕΕ) 305/2011. Οι πρωταρχικοί στόχοι του είναι:
- Η εναρμόνιση των κανόνων για τη συμμόρφωση των προϊόντων, διασφαλίζοντας το ελεύθερο εμπόριο στην αγορά της ΕΕ.
- Η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας με την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του κύκλου ζωής των προϊόντων.
- Η υποστήριξη της ψηφιοποίησης στον κατασκευαστικό τομέα για καλύτερη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα.
Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ Σύνοψη στα ελληνικά
Την θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την διαχείριση των αποβλήτων, την εναλλακτική διαχείριση, τον εκσυγχρονισμό αλλά και την προσαρμογή στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας φιλοδοξεί να επιτύχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το νόμο 4819/2021
Μεταξύ άλλων, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, η μείωση των αρνητικών συνεπειών της παραγωγής και της διαχείρισης αποβλήτων, η αύξηση της ανακύκλωσης, ο περιορισμός του συνολικού αντικτύπου της χρήσης των πόρων και η βελτίωση της αποδοτικότητάς τους με στόχο τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ΦΕΚ
ΦΕΚ a 129 2021 Νόμος 4819
Με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα για τη χώρα μας έως το 2050 ψηφίστηκε στα τέλη Μαΐου του 2022 ο νέος κλιματικός νόμος που θα διέπει την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πολιτική, μέχρι το 2050 θα πρέπει να έχει τεθεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και για διασφάλιση μιας δίκαιης και ήπιας μετάβασης.
Μπορείτε να βρείτε το σύνολο του νόμου παρακάτω:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΦΕΚ
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το «Νόμο Υπ’ αριθμ. 2939», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 6η Αυγούστου του 2001 και αναφέρεται στο θέμα «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων»
Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων ΦΕΚ ν. 2939_2001
Επισημοποιήθηκε η εθνική συνεισφορά για τα μη ανακυκλωμένα πλαστικά
Από την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα τεθεί σε ισχύ σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εθνική συνεισφορά, που υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες των μη ανακυκλούμενων πλαστικών απορριμμάτων συσκευασίας.
Η συγκεκριμένη συνεισφορά εντάσσεται στις νέες πηγές εσόδων, που ονομάζονται ίδιοι πόροι (own resources) και θα επιτρέψουν την αποπληρωμή του δανείου που έλαβαν από κοινού οι χώρες της Ε.Ε. από την αγορά για να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης της νόσου COVID-19. Παράλληλα, σύμφωνα, με την Ε.Ε. θα δοθούν κίνητρα για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης, την προώθηση της ανακύκλωσης και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
Χωρίς νέους ίδιους πόρους, η χρηματοδότηση του μέσου ανάκαμψης θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί μέσω περαιτέρω περικοπών στα προγράμματα της Ε.Ε. και/ή αυξημένων συνεισφορών των κρατών μελών με βάση το ΑΕΕ.
Η συνεισφορά καθορίζεται σε 0,80 ευρώ ανά κιλό πλαστικών απορριμμάτων συσκευασίας που δημιουργούνται σε κάθε κράτος μέλος και δεν ανακυκλώνεται.
Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. εδώ