preloader icon

15.04.2019
Ειδήσεις
Ο Πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε. Δημήτριος Σύρμος στο 1ο Φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία
news image

Έμπρακτη απόδειξη ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος αποτελεί πρωτοπόρο σε θέματα υιοθέτησης της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα προσέφερε η παρουσία του προέδρου του, Δημήτριου Σύρμου στο 1ο Φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία, που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος στις 8 & 9 Απριλίου 2019 στην «Αίγλη»  Ζαππείου.

«Η έννοια της κυκλικής οικονομίας προκύπτει ως ανάγκη, ενσαρκώνοντας το όνειρο μιας "ιδανικής" οικονομίας, όπου τίποτα δεν θα χάνεται και τα πάντα θα δημιουργούνται ξανά», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Κυκλικό δυναμικό για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις», στο πλαίσιο του 1ου φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας.

Ο κύριος Σύρμος επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης νέων τρόπων σύλλογής, παραγωγής και κατανάλωσης καθώς και ενεργούς συμμετοχής όλων των φορέων της οικονομικής ζωής (επιχειρήσεις, τοπικές κοινότητες, πολίτες-καταναλωτές), για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της βιομηχανίας πλαστικών στη διαδικασία μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία τόνισε «είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της.  Σε μια κυκλική οικονομία, η χρήση πόρων και η παραγωγή απορριμμάτων θα ελαχιστοποιηθεί. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η εφαρμογή ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζει  η ευρωπαϊκή βιομηχανία μεταποίησης πλαστικών, συμβάλλοντας σημαντικά στην προοδευτική κυκλικότητα της οικονομίας. Τα προϊόντα από πλαστικό έχουν τις απαραίτητες ιδιότητες για να επιτρέψουν στην κοινωνία μας μια πιο βιώσιμη χρήση των πόρων».

Ωστόσο ο κ. Σύρμος ανέφερε ότι «η προσαρμογή στο νέο αυτό μοντέλο δεν είναι απλή υπόθεση:  «Δεν μπορεί από τη μια ημέρα στην άλλη να αντικατασταθεί ένα πλαστικό υλικό με κάποιο άλλο, ανακυκλωμένο. Πρέπει να αναπροσαρμοστεί η εφοδιαστική αλυσίδα από την αρχή, από την παραγωγή έως την πώληση. Στην Ελλάδα  υστερούμε σημαντικά  σε διαδικασίες όπως η ανακύκλωση στην πηγή, ο διαχωρισμός των υλικών, με αποτέλεσμα τα πλαστικά να μην είναι αξιοποιήσιμα, ανακυκλώσιμα, με λογικό κόστος και χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Το πλαστικό είναι ένα υλικό – κλειδί που διευκολύνει την κυκλικότητα των προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα αυξάνει την αποτελεσματικότητα των πόρων και την αειφορία κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και το γεγονός αυτό τονώνει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Στη χώρα μας κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 700.000 τόνοι πρώτων υλών από τη βιομηχανία πλαστικών, ενώ 370.000 τόνοι παράγονται στον κλάδο της μεταποίησης, με τον τζίρο του κλάδου να εκτιμάται στα 2,8 δισ. ευρώ.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε. επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι το υλικό, είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών. «Το πλαστικό δημιουργεί και στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προϊόντα που διευκολύνουν τον τρόπο ζωής μας. Το "στοχοποιούμε" επειδή το πετάμε. Δεν είναι, όμως, σκουπίδι. Είναι ένα υλικό που έχει αξία. Επιβάλλεται η εκπαίδευση των καταναλωτών/χρηστών. Πρώτο βήμα η σωστή χρήση του μπλε κάδου. Στη συνέχεια με τη συμβολή των αρμοδίων φορέων θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία του καφέ κάδου για τα κομποστοποιήσιμα. Σε τρίτο στάδιο στα τέσσερα χωριστά ρεύματα για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων (σ.σ. χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο).  Και όλα αυτά γιατί όταν ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) παραλαμβάνει πιο καθαρούς μπλε κάδους, τότε θα προωθήσει καλύτερο υλικό στα εργοστάσια ανακύκλωσης, που με τη σειρά τους θα παράγουν καλύτερο δευτερογενές υλικό για επαναχρησιμοποίηση».