preloader icon

ViewCategory

Θαλάσσια ρύπανση
news thumb
16.11.2024
Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2024: Δράση του ΣΒΠΕ για ένα βιώσιμο περιβάλλον

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε να συμμετάσχετε στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2024, σε μια ξεχωριστή δράση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος σε συνεργασία με την BASF και την HELMEPA.

Ο εθελοντικός καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024, στις 13:00, στον υδροβιότοπο της Βραυρώνας.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία των ακτών και των θαλασσών μας από τη ρύπανση και εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, αποτελεί μια ευκαιρία να τονίσουμε την αξία της επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών ως πολύτιμων πόρων, ενισχύοντας το μήνυμα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα από αυτή τη βιωματική εμπειρία, φιλοδοξούμε να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η παρουσία σας θα είναι πολύτιμη και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του μηνύματος πως η βιομηχανία των πλαστικών δεν μένει αδρανής, αλλά πρωτοστατεί σε δράσεις που δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Παρακαλούμε ενημερώστε μας μέχρι την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, για τη συμμετοχή σας και τη συμμετοχή των συνεργατών σας, είτε μέσω email στο info@ahpi.gr είτε τηλεφωνικά στο 210 7794519.

Σας περιμένουμε όλους για να κάνουμε τη διαφορά!

 

news thumb
05.06.2023
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος στηρίζει το διεθνές πρόγραμμα Operation Clean Sweep®-OCS

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, στηρίζει το διεθνές πρόγραμμα “Operation Clean Sweep®” και προτρέπει τις εταιρείες μέλη του να συμμετάσχουν σε αυτό. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2013, από την “PlasticsEurope - Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Πλαστικών Πρώτων Υλών”, και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 1.600 εταιρείες παγκοσμίως. Στόχος του “OCS” είναι η ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής πλαστικού, αναφορικά με τους τρόπους σωστής διαχείρισης των κόκκων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού, ώστε να επιτευχθεί η μηδενική διαρροή τους προς το περιβάλλον. 

Για την ενίσχυση των στόχων του προγράμματος πρόσφατα αναπτύχθηκε  σύστημα πιστοποίησης, δημιουργώντας εναρμονισμένες διαδικασίες για τον έλεγχο και την τεκμηρίωση της απώλειας κόκκων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πλαστικών.

Η διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος πιστοποίησης διενεργήθηκε υπό την επίβλεψη επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους φορέων χάραξης πολιτικής, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φορείς πιστοποίησης και την βιομηχανία πλαστικών. Το σύστημα επιτρέπει σε όλους τους συμμετέχοντες στο “OCS” να αξιολογήσουν τους δεσμευτικούς στόχους του προγράμματος και να ελέγξουν σε τι ποσοστό τους εκπληρώνουν, με βάση τους έξι πυλώνες της δέσμευσης του “OCS”.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλης Γούναρης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος δήλωσε: Ως εθνικός εκπρόσωπος της βιομηχανίας πλαστικών στηρίζουμε αυτή τη σημαντική διεθνή πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο τη μηδενική απώλεια πλαστικών κόκκων (pellet) στο περιβάλλον. Όλοι και πρώτοι εμείς αναγνωρίζουμε ότι τα πλαστικά δεν πρέπει να καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς και ότι η σωστή διαχείρισή τους αποτελεί πρόκληση και συνάμα τη λύση του προβλήματος. Πιστεύουμε ότι για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι μονόδρομος. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνουμε τις εταιρείες/μέλη του Συνδέσμου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα “OCS”, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην επίτευξη του κοινού στόχου για συστημική αλλαγή».


news thumb
05.05.2022
Δημόσια διαβούλευση «EuPC» και «PlasticsEurope» σχετικά με εθελοντική πιστοποίηση για το «OCS»

Σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της διαρροής πλαστικών κόκκων στις θάλασσες αποτελεί η ανάπτυξη πιστοποίησης για το εμβληματικό πρόγραμμα «Operation Clean Sweep®» (OCS).

Η ανάπτυξη του προτύπου πιστοποίησης θα γίνει από κοινού από την «PlasticsEurope», η οποία πιστώνεται τη δημιουργία του προγράμματος, αλλά και την «EuPC»,μετατρέποντας το «OCS»σε πρόγραμμα-σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία των πλαστικών στην Ευρώπη.

Στόχος της πιστοποίησης είναι ο έλεγχος και η τεκμηρίωση από τους συμμετέχοντες της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του «OCS»με σκοπό την ελαχιστοποίηση της απώλειας πλαστικών κόκκων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πλαστικών.

Επίσης, η πιστοποίηση θα συμβάλλει στην αποτελεσματική και εναρμονισμένη λειτουργία του προγράμματος σε όλη την Ευρώπη.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που αποδεικνύεται ότι συμμορφώνονται με το σύστημα πιστοποίησης θα εγγράφονται σε ένα διαδικτυακό δημόσιο μητρώο, που θα είναι προσβάσιμο από τους ενδιαφερόμενους.

Η διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος πιστοποίησης θα διενεργηθεί υπό την επίβλεψη επιτροπής, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους φορέων χάραξης πολιτικής, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φορείς πιστοποίησης και την βιομηχανία πλαστικών.

Οι «PlasticsEurope» και «EuPC» δεσμεύονται οι διαδικασίες να είναι διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς. Για τον λόγο αυτό τα σχόλια από τους ενδιαφερόμενους είναι ευπρόσδεκτα από τους δύο οργανισμούς.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή μπορούν να βρεθούν εδώ

Μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα «Operation CleanSweep» συμμετέχουν περισσότερες από 1600 εταιρείες. Το«Operation Clean Sweep» είναι ένα διεθνές πρόγραμμα για την αποφυγή απώλειας πλαστικών κόκκων. Η πρωτοβουλία εγκαινιάστηκε αρχικά από την «PlasticsEurope» το 2013 για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής σχετικά με τους τρόπους σωστής διαχείρισης των πλαστικών κόκκων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού.

Στόχος είναι να προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των πλαστικών κόκκων και να επιδιωχθεί η διαρροή μηδενικών κόκκων προς το περιβάλλον.

Η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών, ανάμεσα της και ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας», συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λύσεων σε αυτό το σύνθετο ζήτημα. Τα πλαστικά δεν πρέπει να καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Η ανεύθυνη απόρριψή τους δεν είναι αποδεκτή και θα πρέπει να υπάρξουν βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες.

Η ευαισθητοποίηση με προγράμματα όπως το «Operation Clean Sweep» θα δώσει την ώθηση ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να εργαστούμε όλοι προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Μηδενικά πλαστικά απορρίμματα στους θαλάσσιους χώρους γιατί τα πλαστικά είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται. 

news thumb
21.09.2020
Με επιτυχία διεξήχθη το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης

Την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση της θαλάσσιας ρύπανσης υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, που συνδιοργανώθηκε με τον οργανισμό Waste Free Oceans την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020.


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απορριμμάτων, σε μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη διαρκή διάθεση όλων των μελών της ελληνικής βιομηχανίας να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, που περιβάλλουν το υλικό, που χρησιμοποιούν.

Προσωπικότητες από το ευρωκοινοβούλιο, την ελληνική πολιτική σκηνή, την ακαδημαϊκή κοινότητα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φυσικά την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών συμμετείχαν στο διαδικτυακό συνέδριο, όπου κοινή τοποθέτηση όλων ήταν, ότι το πρόβλημα φύεται στην αναποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων και όχι στα υλικά, όπως τα πλαστικά.

Τις προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, που συμμετείχαν στο διαδικτυακό συνέδριο, καλωσόρισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Σ.Β.Π.Ε., Ηλίας Μάμαλης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειος Γούναρης επεσήμανε ότι, «το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πολύπλοκο και έχει σύνθετες αιτίες. Για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πρέπει να συνεργαστούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Για αυτό έχουμε καλέσει εκπροσώπους από όλους τους φορείς. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η πρόκληση χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός, όπου κάθε εμπλεκόμενο μέρος θα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την αποστολή του και θα αποτελεί μέρος της λύσης. Θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο την άποψη μας και να εξειδικεύσω λίγο παραπάνω σε ότι αφορά το σημερινό πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, που προσδοκούμε να το μετατρέψουμε σε αυριανή ευκαιρία, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Περίπου το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχεται από την ξηρά και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην απαγόρευση των χώρων υγειονομικής ταφής. Στην Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε, το πρόβλημα με τους ΧΥΤΑ είναι τεράστιο και ανεπίλυτο εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και οι θάλασσες μας.

Τρεις είναι οι τομείς που θα πρέπει να συνεργαστούμε για να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας.

1. Κατασκευή υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
2. Εφόσον δημιουργηθούν οι υποδομές, θα πρέπει να διευκολύνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης για τους πολίτες.
3. Ενημέρωση και αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για την ορθή χρήση των υλικών.

Υποδομές, διευκόλυνση της ανακύκλωσης, περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών, νέα προϊόντα από τη βιομηχανία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, αποτελούν τα κλειδιά για τη βελτίωση του προβλήματος», κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κ. Γούναρης.

Παρακολουθήστε τον χαιρετισμό του Προέδρου του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειου Γούναρη καθώς και την εισαγωγή από τον Εκτελεστικό Διευθυντή, Ηλία Μάμαλη αλλά και τους υπόλοιπους χαιρετισμούς στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=M0OBBHHyqKY&feature=emb_title

Εκ μέρους της Κυβερνήσεως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων: Κωνσταντίνος Αραβώσης. «Έχουμε την πεποίθηση ότι οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης. Για αυτό έχουμε δημιουργήσει και δύο επιτροπές για την κυκλική οικονομία ώστε να επιταχύνουμε την μετάβαση μας προς αυτό το μοντέλο. Στη δεύτερη επιτροπή συμμετέχει ενεργά και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραβώσης, τον χαιρετισμό του οποίου μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.

https://www.youtube.com/watch?v=WZhm0U1GCFA

Στο ίδιο θέμα, την καλή συνεργασία, που είχε ως Υφυπουργός Περιβάλλοντος με τον Σ.Β.Π.Ε., στάθηκε και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Πιστεύω ότι ο σκοπός αυτού του συνεδρίου είναι πολύ σημαντικός. Σε ότι αφορά τα θαλάσσια απορρίμματα, η βιομηχανία πλαστικών είναι και μέρος της λύσης. Δεν είναι μόνο μέρος του προβλήματος. Κυρίως, είναι μέρος της λύσης. Θα πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα παραγωγής αλλά και τα πρότυπα κατανάλωσης. Πρέπει να επιβληθούν καθαροί κανόνες, οι οποίοι πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τόσο από την κοινωνία όσο και από την οικονομία». Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον χαιρετισμό του κ. Φάμελλου στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=WJrKrge3R4Y

Ιδιαίτερη τιμή για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος αποτέλεσε η συμμετοχή του Δανού Ευρωβουλευτή, Σόρεν Γκάντε, ο οποίος είναι παράλληλα και Πρεσβευτής των αξιών του οργανισμού Waste Free Oceans. Ο κ. Γκάντε ανέλυσε την αποστολή του οργανισμού Waste Free Oceans, του οποίου σκοπός είναι η συλλογή των θαλάσσιων απορριμμάτων και η μετατροπή τους σε χρήσιμα προϊόντα. Ο χαιρετισμός του κύριου Γκάντε ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=VqxP66VVO_k

Στο δεύτερο μέρος του διαδικτυακού Συνεδρίου παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες έρευνες και πρωτοβουλίες από ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς, εταιρείες και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Τους καλεσμένους του Σ.Β.Π.Ε. παρουσίασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του, Ηλίας Μάμαλης.

Σε αυτό το μέρος συμμετείχαν:

• Ο Dr Κρίστιαν Σμιντ από το UFZ Helmholtz Centre for Environmental Research, παρουσιάζοντας την εμβληματική του έρευνα για το πώς τα απορρίμματα καταλήγουν στους ωκεανούς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, από 10 ποταμούς. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του:

https://www.youtube.com/watch?v=41hThkQnw-o

• Ο Ιδρυτής του Οργανισμού Waste Free Oceans και Διευθύνων Σύμβουλος της EuPC, Αλεξάντερ Ντανζίς, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποστολή του Οργανισμού να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων για τη θαλάσσια ρύπανση. Η παρουσίαση του ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=zNiuBs9tvqA

• Ο Ερβέ Μιλέ, Διευθυντής του Συμβουλίου Κλίματος και Παραγωγής της PlasticsEurope, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προμηθευτών Πλαστικών στην Ευρώπη, Operation Clean Sweep. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=igjq_hHFcTo

• Η Ελίζαμπεθ βον ντερ Όχε, Project Manager του Οργανισμού Alliance to End Plastic Waste, μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία της παγκόσμιας βιομηχανίας πλαστικών για την καταπολέμηση των πλαστικών απορριμμάτων. Η ενδιαφέρουσα παρουσίαση της στο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=cIu573iEJp0

• Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, Dr Αγγελική Κοσμοπούλου, που παρουσίασε την πρωτοβουλία του Οργανισμού, το Typhoon Project, στόχοι του οποίου είναι ο καθαρισμός προσβάσιμων παραλιών αλλά και η συλλογή δεδομένων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Η παρουσίαση της κ. Κοσμοπούλου στο βίντεο, που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=6aiIMezYJXk

• H Σουζάνα Λασκαρίδη, ιδρύτρια και διευθύντρια του BlueCycle, του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος στην Ευρώπη που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, που μίλησε για τις πρωτοβουλίες του.

https://youtu.be/3bnmF-zq_a4

• Ο Βοηθός Συντονιστή του Οργανισμού Helmepa, Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες, που καταβάλλουν για να διατηρήσουν καθαρό το θαλάσσιο περιβάλλον. Η παρουσίαση του παρακάτω:

https://www.youtube.com/watch?v=9GMV2oDoUsw

• Η Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, η οποία στάθηκε στις προσπάθειες της πολυεθνικής εταιρείας για έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα. Η παρουσίαση της στο βίντεο, που ακολουθεί

https://www.youtube.com/watch?v=8kd5d9owPak

• Ο Διευθυντής υπηρεσιών παραγωγής της Nestle Hellas, Πασχάλης Καστανάς, ο οποίος ανέφερε ότι το όραμα της Nestle παγκοσμίως είναι ότι καμιά από τις συσκευασίες να μην καταλήγουν ως απορρίμματα στο περιβάλλον.

Η ενδιαφέρουσα παρουσίαση της στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=6fx2QWR_XbQ

Στο τρίτο κομμάτι του διαδικτυακού Συνεδρίου υπήρξε συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλειος Γούναρης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

• Ο Ιδρυτής του WFO και Διευθύνων Σύμβουλος της EuPC, Αλεξάντερ Ντανζίς, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
• Ο Διευθυντής του Μεσογειακού Cluster της PlasticsEurope, Τζιουζέπε Ρίβα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη νέας τεχνολογίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.
• Η Dr Ρουμπίνη Μαρίνη Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Επιθεωρήσεων και Ελέγχων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, η οποία στάθηκε στις βασικές προτεραιότητες του ΕΟΑΝ.
• Ο Γενικός Γραμματέας του, Σωτήρης Κορδάς, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και των μελών του για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.
Το διαδικτυακό συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Dr Πέτρου Βαρελίδη, Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, Διαχείρισης Απορριμμάτων, Εμμανουήλ Γραφάκου.

«Είναι τα πλαστικά το απόλυτο κακό»; αναρωτήθηκε. «Προφανώς όχι. Δεν υπάρχει καμιά ηθική επίκριση εναντίον των υλικών. Πρέπει, όμως, να δούμε τα γεγονότα. Τα πλαστικά έχουν μεταμορφώσει την κοινωνία μας. Τα πλαστικά είναι ο πυλώνας της σύγχρονης κοινωνίας. Αυτό το υλικό μας επιτρέπει να διατηρήσουμε ασφαλή τα τρόφιμα για πολύ κόσμο, με χαμηλό κόστος. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε περισσότερα και όχι λιγότερα πλαστικά, μιας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων; Προφανώς υπάρχει. Είναι τα πλαστικά το μεγαλύτερο πρόβλημα για το θαλάσσιο περιβάλλον; Δεν είμαι σίγουρος. Η υπερβολική αλιεία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το θαλάσσιο περιβάλλον. Τα πλαστικά απορρίμματα είναι πρόβλημα, αλλά όχι το νούμερο ένα. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά τα πλαστικά είναι ευλογία και όχι το απόλυτο κακό».

Την ενδιαφέρουσα συζήτηση στο τέλος του συνεδρίου μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=_po61MDds58

Το διαδικτυακό συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ήταν μέρος των διήμερων εκδηλώσεων του. Η προγραμματισμένη εθελοντική περιβαλλοντική δράση με τον καθαρισμό παραλιών στο Δήλεσι μετατέθηκε για την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 έπειτα από τις συστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας εξαιτίας του Μεσογειακού Κυκλώνα. Ο εθελοντικός καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί συνεργασία με τον Οργανισμό, Waste Free Oceans.

Η διήμερη αυτή εκδήλωση έγινε εφικτή χάρη στην ευγενική προσφορά των χορηγών μας:

Οι εταιρείες BASF, IBS, Karcher, Orbit Polymers, Resilux, Ανταποδοτική Ανακύκλωση και Πλαστικά Θράκης συνέβαλλαν καθοριστικά στην πραγματοποίηση τόσο του Διαδικτυακού Διεθνούς Συνεδρίου όσο και στον επικείμενο καθαρισμό της παραλίας.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις εταιρείες Πλαστικά Θράκης για τη χορήγηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, της Frezyderm για τη χορήγηση αντηλιακών και τον Δήμο Τανάγρας για τη χορήγηση υλικών για τους εθελοντές της περιβαλλοντικής δράσης.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα Ναυτεμπορική και χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας είναι οι διαδικτυακοί τόποι, naftemporiki.gr και economico.gr.

Στο παρακάτω link μπορείτε να θυμηθείτε ξανά την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση

https://www.facebook.com/672655879858700/videos/1500706993454254?source=13&player_origin=unknown&__xts__%5b0%5d=68.ARDz6E-Du-shwNVQiaBD7zqzqz-vC7sC0kDGsIUpjSxHu66o5ougwnc17pMTA7uQSiGixrSfeWQV9uzKBbt0JsfMhey3cUNHDRi-K1WPZyzJpMIoOq8yxfR1AVccEufH_7iOfWB39UlrdBKTz9lFhyb_mnezyxFvILZKh2XOmiOh8PJeb38gBbQ6ZZsQJleJjmwTyx8VNgnBLyN97rx9LMo5oiDbu0AelIzfLZM6h0JyBQY7Jsr-kH3sCaaNoc10Y3bEKBdhUmSJC-PhW4oMzvfjgqBQSbRs_oStnUEUIYAZHTDmN8v8PbvwJ_Q8l0ubGmUrFMykXHQZrTH_sNbYbgauM2a28-VYf-juGQ
news thumb
22.07.2020
Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου η διήμερη εκδήλωση του «Waste Free Oceans» στην Ελλάδα

Η πανδημία, που έπληξε και πλήττει την ανθρωπότητα, είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της διήμερης εκδήλωσης του «Waste Free Oceans», που ήταν προγραμματισμένη να διοργανωθεί τον περασμένο Μάιο στην Ελλάδα από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.

Με νέες συνήθειες να έχουν καθιερωθεί και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πιο αναλυτικά, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, μέσω  τηλεδιάσκεψης και θα αφορά τα θαλάσσια απορρίμματα και την κυκλική οικονομία ενώ θα ακολουθήσει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου ο καθαρισμός επιλεγμένης παραλίας.

Θα είναι μια εκδήλωση, που εντάσσεται στις συνεχείς προσπάθειες της παγκόσμιας βιομηχανίας πλαστικών για να καταπολεμήσει τη θαλάσσια ρύπανση, με μια σειρά πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο να αποδείξουν την αφοσίωση όλων των εμπλεκομένων μερών για τη διακοπή διαρροής πλαστικών προς τις θάλασσες μας.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Ο Σ.Β.Π.Ε. θα πραγματοποιήσει τη διήμερη εκδήλωση στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2020, με σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το μεγάλο αυτό ζήτημα, να προσφέρει τις καλύτερες πρακτικές στους συμμετέχοντες και να προσφέρει λύσεις με τον καθαρισμό των υδάτων και της ακτής, που θα επιλεγεί στο άμεσο μέλλον.

Στο επίκεντρο του διημέρου θα βρεθούν οι προσπάθειες, που καταβάλλει η βιομηχανία πλαστικών για την αποτροπή θαλάσσιων απορριμμάτων.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί έπειτα από πρόσκληση, που έλαβε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος από τον Οργανισμό «Waste Free Oceans», μιας πρωτοβουλίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών, για να αποδείξει εμπράκτως ότι προσπαθεί να αποτρέψει τη διαρροή απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Συνοψίζοντας, στις 17 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί Συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης για τα θαλάσσια απορρίμματα και την κυκλική οικονομία. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες και τα μέλη του Σ.Β.Π.Ε. θα ενημερωθούν μόλις οριστικοποιηθεί.  

Στις 18 Σεπτεμβρίου, η «Waste Free Oceans» μαζί με μέλη του ΣΒΠΕ θα προβούν σε εθελοντικό καθαρισμό στην ακτή που θα έχει επιλεγεί. .

Τι είναι το «Waste Free Oceans»

Ο οργανισμός Waste Free Oceans» είναι μια πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών.

Βασικός του στόχος είναι η συμβολή του στην εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων από τις θάλασσες. Με ειδικά εξοπλισμένο σκάφος συλλέγει πλαστικά απορρίμματα, τα οποία ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε νέα προϊόντα.

Συνεργάζεται με τοπικές αρχές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, πραγματοποιώντας τακτικούς καθαρισμούς σε επιλεγμένες περιοχές, χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα σκάφη για τη συλλογή απορριμμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα.

Μόλις συλλεχθούν τα πλαστικά, το επόμενο βήμα είναι να βρεθούν δημιουργικοί τρόποι για την επαναχρησιμοποίησή τους. Όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα πλαστικά, προκειμένου να προσφέρουν στους καταναλωτές βιώσιμα προϊόντα, που βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Συνδέοντας τις επιχειρήσεις με ένα αξιόπιστο δίκτυο ανακυκλωτών και μεταποιητών, ο «WFO» τις βοηθά να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.

«Σήμερα, οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να αγοράσουν προϊόντα που προσφέρουν λύσεις και αντιμετωπίζουν τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Οι καταναλωτές ζητούν βιώσιμες επιλογές και είναι έτοιμοι να πληρώσουν για αυτές.

Στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του οργανισμού μας, οι περισσότεροι δεν είχαν ακόμη επίγνωση του αντίκτυπου των απορριμμάτων στις θάλασσες και δεν ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν. Σήμερα, έχει καταστεί σαφές ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και οι εταιρείες έχουν αντιληφθεί το μήνυμά μας και τις δεσμεύσεις, που έχουμε αναλάβει» υποστηρίζει ο ιδρυτής της «WFO», Αλεξάντερ Ντανζίς, που είναι παράλληλα και ο διευθύνων σύμβουλος της «EuPC».

news thumb
23.06.2020
«Τα πλαστικά είναι σύμμαχος, τα πλαστικά απορρίμματα ο κοινός εχθρός»

Συγκεκριμένα αποτελέσματα στις προκλήσεις, που αφορούν τα απορρίμματα, θα αποτελέσουν το κλειδί για να αποδεχτεί το ευρύ κοινό τα οφέλη των πλαστικών. Αυτό εκτιμά η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της «PlasticsEurope», Βιρτζίνια Γιάνσενς, στην πρώτη αποκλειστική της συνέντευξη, που παραχώρησε στα «Πλαστικά Χρονικά», έπειτα από την ανάληψη καθηκόντων της τον περασμένο Φεβρουάριο. Ιεραρχεί ως προτεραιότητα την επίσπευση της μετάβασης προς μια Κυκλική Οικονομία ενώ θεωρεί πιο σημαντική πρόκληση την ορθή απόρριψη των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να καταλήγουν στο περιβάλλον. Αναφέρει ότι η πανδημία ενδεχομένως να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν γιατί χρησιμοποιούνται ευρέως τα πλαστικά ενώ υποστηρίζει ότι η κοινωνία χρειάζεται πολιτικές, που βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κίνητρα και νέοι τρόποι συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει η ανάπτυξη.

«Πλαστικά Χρονικά»: Η πανδημία άλλαξε τον κόσμο, έτσι, όπως τον γνωρίζαμε. Οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι, τα εκατομμύρια κρούσματα, τα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα. Τα εθνικά συστήματα υγείας δοκιμάστηκαν και σε αυτή τη δυστοπία τα πλαστικά αναδείχθηκαν ως η πιο αξιόπιστη και προσιτή λύση για την ατομική προστασία. Περιμένετε αυτή η περιπέτεια να οδηγήσει και σε αλλαγή της αντίληψης των ανθρώπων για το υλικό;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η COVID-19 είχε έντονο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας. Από τον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας μέχρι το πώς αποκτούμε γνώσεις, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε με τα παιδιά μας, για να αναφέρω μόνο μερικές από τις αλλαγές. Τα πλαστικά συνεισφέρουν στην καθημερινή μας ζωή προσφέροντας πολλά οφέλη και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών τόσο στη σημερινή…COVID-19 εποχή όσο και σε κανονικές συνθήκες. Τα μέλη μας και το προσωπικό τους εργάζονται ακαταπόνητα, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, από την ημέρα, που ξέσπασε η πανδημία για τη διασφάλιση της επάρκειας των απαραίτητων ιατρικών συσκευών, του προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς και των συσκευασιών φαρμάκων και τροφίμων, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες. Τα πλαστικά αποτελούν λύση σε πολλά προβλήματα και λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού σε πολλές χώρες, πιστεύω ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν την αξία πλαστικών προϊόντων, όπως οι μάσκες και τα γάντια, τα οποία τους διατηρούν ασφαλείς κάθε ημέρα. Κανείς δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα χρειαζόμασταν μάσκες και γάντια για να ψωνίσουμε τρόφιμα, αλλά αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για όλους μας. Η προσωπική ασφάλεια που θεωρούσαμε δεδομένη  μέχρι πριν από λίγο καιρό, τέθηκε σε αμφιβολία από την πανδημία. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι είναι ορατή στους πολίτες η προσπάθεια της βιομηχανίας πλαστικών να βοηθήσει σε αυτήν την υγειονομική κρίση. Αυτή η οριακή κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει, αποδεικνύει ότι κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει από μόνος του. Ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα ασφαλείας, επέτρεψαν σε εργαζόμενους από διαφορετικές βιομηχανίες να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη αδιάκοπη παραγωγή κατά τη διάρκεια της πανδημίας έτσι ώστε να μην διακοπεί η αλυσίδα εφοδιασμού, που προμήθευε με τα βασικά προϊόντα τον πληθυσμό. Μπορεί από αυτή την υγειονομική κρίση, να υπάρξει, επίσης, μια αυξημένη κατανόηση για τους λόγους, που χρησιμοποιούνται τα πλαστικά σε εφαρμογές εκτός του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, για παράδειγμα την προστασία των τροφίμων από μόλυνση. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στη μετάβαση σε μια αποτελεσματική Κυκλική Οικονομία. Τα απορρίμματα από πλαστικά, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση εξακολουθούν να βρίσκονται στη στόχευση μας και πιστεύουμε ότι οι αντιλήψεις των ανθρώπων δεν έχουν αλλάξει σε αυτούς τους τομείς. Δικαίως, καθώς τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον είναι ένα απαράδεκτο αποτέλεσμα.

«Πλαστικά Χρονικά»: Πώς αξιολογείτε την ευελιξία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών στην εποχή της πανδημίας; Ποια προβλήματα διείδατε στην αλυσίδα της βιομηχανίας ή ποιες αλλαγές σας έκαναν εντύπωση; Υπήρξαν πρωτοβουλίες από την «PlasticsEurope» προκειμένου να διευκολύνει το έργο της αλυσίδας πλαστικών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η βιομηχανία μας είναι πολύ ευρεία και τα προϊόντα των μελών μας χρησιμοποιούνται σε πολύ διαφορετικές εφαρμογές. Δεν έχουμε συλλέξει ακόμη τα δεδομένα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέλη μας. Πάντως, ενώ έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση για υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ατομικού προσωπικού εξοπλισμού και ορισμένες άλλες εφαρμογές, υπάρχουν επίσης άλλα προϊόντα και εφαρμογές, όπου η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά. Οι προσπάθειες των εταιρειών-μελών μας περιλάμβαναν την αύξηση της παραγωγής των απαραίτητων προϊόντων την εποχή της πανδημίας, την ανάπτυξη νέων καινοτόμων σχεδίων για την παραγωγή ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και τη συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές και τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη για να μεταφερθούν τα προϊόντα σε εκείνους που τα χρειάζονταν περισσότερο. Ως Σύνδεσμος, επικεντρωθήκαμε να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη μας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα η παραγωγή απαραίτητων προϊόντων μπορεί να συνεχιστεί, με στόχο να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα σύνορα των χωρών για την παράδοση εξοπλισμού ή να εξασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να διασχίζουν χωρίς προβλήματα τα σύνορα για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή στην προμηθευτική αλυσίδα.

«Πλαστικά Χρονικά»: Ακτιβιστές και αυτοαποκαλούμενοι οικολόγοι ισχυρίστηκαν ότι η βιομηχανία των πλαστικών θέλησε να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να αναστείλει νομοθετικές οδηγίες. Παράλληλα, εκφράζουν φόβους ότι με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα διαπιστώσουμε ότι η εξάρτησή μας από τα πλαστικά έχει αυξηθεί. Είναι η εποχή για να επιζητήσουμε μια πιο επείγουσα μετάβαση σε μια Κυκλική Οικονομία προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των απορριμμάτων;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα πλαστικά είναι σύμμαχος μας ενώ τα πλαστικά απορρίμματα ο κοινός εχθρός. Εκτός από τον ιατρικό τομέα, τα πλαστικά εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση του σύγχρονου τρόπου ζωής. Πιο συγκεκριμένα για συσκευασίες, κατασκευές, μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλούς ακόμη κλάδους. Θέλουμε να παράγονται βιώσιμα πλαστικά, τα οποία θα χρησιμοποιούνται και έπειτα, στο τέλος ζωής τους, θα ανακτώνται για να αποτελέσουν πολύτιμους πόρους για την παραγωγή νέων προϊόντων.  Αυτό αποτελεί το κοινό όραμα κατά μήκος όλης της αλυσίδας αξίας των πλαστικών. Τα μέλη μας συνεχίζουν να συνεργάζονται με ένα ευρύ φάσμα εμπλεκομένων φορέων και ιδίως με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, για να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία και την εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων. Η πιο σημαντική πρόκληση είναι η ορθή απόρριψη των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να καταλήγουν στο περιβάλλον. Είμαστε υπερήφανο μέλος της «Circular Plastics Alliance» και επικεντρωνόμαστε στην αύξηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου σε νέα προϊόντα. Συμμετέχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο στο «World Plastics Council» (Παγκόσμιο Συμβούλιο Πλαστικών), στη «Global Plastics Alliance» (Παγκόσμια Συμμαχία Πλαστικών) και την «Alliance to End Plastic Waste» (Συμμαχία για την εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων) προκειμένου να συμβάλλουμε στον τερματισμό των θαλάσσιων απορριμμάτων. Επιπλέον, υποστηρίζουμε τις καινοτομίες στις τεχνολογίες ανακύκλωσης πλαστικών (αύξηση παραγωγικής ικανότητας, χημική ανακύκλωση ως συμπληρωματικό εργαλείο της μηχανικής ανακύκλωσης). Πολύ σημαντική είναι επίσης η βέλτιστη συλλογή και η ταξινόμηση των πλαστικών, μιας και αυτοί οι δύο παράγοντες εξακολουθούν να αποτελούν τα κλειδιά για την επίτευξη υψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης και την επιτάχυνση της Κυκλικής Οικονομίας. Εκτός από την κυκλικότητα, και καθώς επιδιώκουμε να εξέλθουμε από την υγειονομική κρίση, παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να ανταποκριθούμε στους στόχους της κλιματικής αλλαγής, που υποστηρίζει η Ε.Ε.. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε πλήρως τους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη. Δεσμευόμαστε, επίσης, να υποστηρίξουμε το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί ως έχει. Η κοινωνία χρειάζεται πολιτικές, που βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και θα διαμορφώσουν το πλαίσιο της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία και έτσι θα επιτραπεί στους πολίτες να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν την αξία των πλαστικών.

«Πλαστικά Χρονικά»: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να μεταθέσει την προθεσμία εναρμόνισης της Οδηγίας, που αφορά τα αποκαλούμενα πλαστικά μίας χρήσης, παρά τα αιτήματα, που υπήρξαν την εποχή της πανδημίας, όπου τα πλαστικά αποδείχθηκαν η πιο ασφαλής και αξιόπιστη λύση. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτή την άρνηση και εκτιμάτε ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην προσέγγιση της Ε.Ε. προς τα πλαστικά ή θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο με νέες απαγορεύσεις και περιορισμούς»;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ο βασικός στόχος της Οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης είναι η αντιμετώπιση της πρόκλησης των πλαστικών απορριμμάτων και ιδίως αυτών, που καταλήγουν στο θαλάσσιο χώρο. Είναι ένας στόχος, τον οποίο συμμεριζόμαστε απόλυτα, σε ποσοστό 100%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτόν τον στόχο, αλλά δεν πρέπει να προσεγγίζουμε αυτό το έργο της μόνο ως απαγορεύσεις και περιορισμούς. Πολλές από τις επερχόμενες πρωτοβουλίες θα εξετάσουν τους τρόπους, με τους οποίους τα πλαστικά θα γίνουν πιο κυκλικά σε όλες τις εφαρμογές. Όχι μόνο στις συσκευασίες και τα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και τα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά και τις κατασκευές. Έχουμε πολύ θετικές συζητήσεις με την Ε.Ε. σε όλα αυτά τα θέματα και η κυκλικότητα θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό στοιχείο για τα πλαστικά, τα οποία θα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε..

«Πλαστικά Χρονικά»: Ιστορικά, οι εποχές, όπου υπήρξαν κρίσεις, αποτέλεσαν και μια περίοδο αλλαγών. Τι αντίκτυπο αναμένετε να έχει η υγειονομική κρίση στη βιομηχανία των πλαστικών σε παγκόσμια κλίμακα και είστε αισιόδοξη ότι, καθώς θα ξεφεύγουμε από αυτήν, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε στη μετάβαση σε μια καλύτερη και πιο βιώσιμη βιομηχανία;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: Η κρίση ανέδειξε την αξία της παραγωγής απαραίτητων προϊόντων από πλαστικά στην Ευρώπη. Επίσης, τη συνεισφορά των πλαστικών στην προστασία και την προμήθεια τροφίμων στους πολίτες. Στην παράδοση ιατρικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της COVID-19. Είμαστε περήφανοι, που ορισμένα μέλη μας άλλαξαν γρήγορα τις γραμμές παραγωγής τους για να παράσχουν επείγουσες λύσεις στις ανάγκες, που δημιουργήθηκαν. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε σε μια νέα κανονικότητα και να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, που αναδείχθηκαν. Διεξάγονται αρκετές συζητήσεις σχετικά με το πόσο «πράσινη» θα είναι η ανάκαμψη. Την ίδια στιγμή εισερχόμαστε σε μια περίοδο συνεχούς οικονομικής αβεβαιότητας. Η βιωσιμότητα είναι, όμως, ένα ταξίδι. Αν θυμηθούμε πόση πρόοδο έχει σημειώσει η βιομηχανία των πλαστικών στην επίτευξη του στόχου της κυκλικότητας τα τελευταία πέντε χρόνια, τότε μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ανάκαμψης. Είναι πιθανό να υπάρξουν κίνητρα και νέοι τρόποι συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει η ανάπτυξη.

«Πλαστικά Χρονικά»: «Είναι πολλά τα στελέχη της βιομηχανίας των πλαστικών, που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δουν μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ «PlasticsEurope» και «EuPC», να ενωθούν οι δυνάμεις τους για να προσφέρουν μια πιο αποτελεσματική απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και υπάρχει κοινό έδαφος για  πρωτοβουλίες με το EuPC;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η «EuPC» είναι ένας φυσικός σύμμαχος μας σε πολλά ζητήματα και εργαζόμαστε από κοινού σε μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα η «Circular Plastics Alliance». Η συνεργασία, κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των πλαστικών, αποτελεί το κλειδί για τη μετάβαση σε μια αποτελεσματική Κυκλική Οικονομία. Οπότε σίγουρα θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία μας στο μέλλον. Ωστόσο, η αντιμετώπιση προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν τα πλαστικά και η αξιοποίηση συγκεκριμένων ευκαιριών θα απαιτήσει να συνεργαστούμε με ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εμπλεκομένων εταίρων. Μάλιστα, με ορισμένους εξ αυτών ενδέχεται να μην βρισκόμαστε τόσο κοντά. Είτε πρόκειται για εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, βιομηχανίες όπως τεχνολογικές, η αυτοκινητοβιομηχανία ή η μόδα. Θα πρέπει φυσικά να έλθουμε κοντά με ανθρώπους ή επιχειρήσεις, που είναι ιδιαίτερα καινοτόμοι, για να αναζητήσουμε νέους τρόπους σκέψης για τα πλαστικά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

«Πλαστικά Χρονικά»: «Ανατρέχοντας στο εργασιακό παρελθόν σας ανακαλύψαμε ότι εργαζόσασταν ως σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, οπότε θα μπορέσετε να μας διαφωτίσετε για το παρακάτω. Η βιομηχανία πλαστικών έχει «χάσει» πολλές μάχες στον «πόλεμο της επικοινωνίας» εναντίον των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η έντονη συναισθηματική ρητορική από τους «οικολόγους» βρήκε εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη των κινημάτων κατά των πλαστικών. Τι θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με την εμπειρία σας για να αλλάξει αυτή η κατάσταση»;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η έκφραση «επικοινωνιακός πόλεμος» ίσως είναι λανθασμένος τρόπος για να αναφερθούμε στο ζήτημα αυτό. Βλέπουμε το συναίσθημα να κερδίζει την επιστημονική τεκμηρίωση σε πολλούς τομείς της συζήτησης για τα πλαστικά. Τα δεδομένα πολλές φορές υπεραπλουστεύονται. Ακόμη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο παρελθόν υπέθεσαν μερικές φορές ότι οποιοδήποτε προϊόν ή εφαρμογή δεν παράγεται από πλαστικά είναι αυτόματα καλύτερο. Χωρίς να μελετήσουν την πραγματικότητα και σημαντικούς παράγοντες, όπως η αποδοτικότητα των πόρων, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εναλλακτικών λύσεων, τη βέλτιστη χρήση πρώτων υλών ή τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει το προϊόν ή το υλικό. Αλλά η πρόκληση που αναφέρουν οι αντίπαλοι των πλαστικών είναι πραγματική. Τα απορρίμματα των πλαστικών και τα θαλάσσια απορρίμματα είναι τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Η βιομηχανία μας έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις συγκεκριμένες προκλήσεις και ελπίζω να συνεχίσουμε να μιλάμε για αυτές και να επικοινωνούμε λύσεις, καινοτομίες και μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και θα ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Είναι σημαντικό να κερδίσουμε το δικαίωμα να επικοινωνούμε σχετικά με τα οφέλη των πλαστικών, όχι απλώς να τα αναφέρουμε, αγνοώντας τις ανησυχίες, που προκαλούν. Κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση».

«Πλαστικά Χρονικά»: «Ας σκεφτούμε το αισιόδοξο σενάριο για την υγειονομική κρίση. Είναι Μάιος του 2021. Η οικονομία έχει ανακάμψει. Τι ελπίζετε ότι θα έχει αλλάξει στη βιομηχανία πλαστικών;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Αισθάνομαι ότι ήδη έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία πλαστικών. Ελπίζω στους επόμενους 12 μήνες οι προσπάθειες μας να αρχίσουν να φανερώνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την καταπολέμηση των απορριμμάτων από πλαστικά και των θαλάσσιων απορριμμάτων. Τα πλαστικά είναι απαραίτητα, είτε πρόκειται για την προστασία των τροφίμων είτε για τη διευκόλυνση των μεταφορών. Η επίδειξη σαφών και συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων είναι το μοναδικό, που χρειάζονται οι πολίτες για να αποδεχτούν πλήρως τα οφέλη των πλαστικών».

«Πλαστικά Χρονικά»: «Εξακολουθεί να υπάρχει απουσία γυναικών στα υψηλές θέσεις της βιομηχανίας των πλαστικών. Τι συμβολίζει κατά τη γνώμη σας η ανάθεση σε εσάς της θέσης της Διευθύνουσας Συμβούλου της «PlasticsEurope» και ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»:  «Όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικές, ηγετικές θέσεις σε πολλούς κλάδους. Σίγουρα, ενθαρρύνω τη βιομηχανία πλαστικών να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα. Είμαι υπερήφανη που στην πρόσφατη αναδιοργάνωση της «PlasticsEurope» ανακοινώθηκαν έξι νέοι ηγετικοί ρόλοι. Τους τρεις εξ αυτών, τους ανέλαβαν γυναίκες. Είναι μια τάση που ελπίζω να συνεχιστεί. Πιστεύω ότι έχουμε έναν σημαντικό στόχο να εκπληρώσουμε και για να τα καταφέρουμε βασιζόμαστε σε μια εξαιρετική ομάδα, η οποία μπορεί να διανοίξει το δρόμο σε ένα ταξίδι μετασχηματισμού της βιομηχανίας προς περισσότερη διαφάνεια και διαφορετικότητα. Η ανάθεση της θέσης της Διευθύνουσας Συμβούλου προς το πρόσωπο μου είναι ένα σαφές μήνυμα της προθυμίας και της αποφασιστικότητας να ταξιδέψουμε  προς αυτήν την κατεύθυνση».

news thumb
22.02.2020
Το «Waste Free Oceans» στην Ελλάδα σε διήμερη εκδήλωση που διοργανώνει ο Σ.Β.Π.Ε.

Η Παγκόσμια Βιομηχανία Πλαστικών συνεχίζει τις προσπάθειες της για να καταπολεμήσει τη θαλάσσια ρύπανση, με μια σειρά πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο να αποδείξουν την αφοσίωση όλων των εμπλεκομένων μερών για τη διακοπή διαρροής πλαστικών προς τις θάλασσες μας.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Έτσι, έπειτα από τον επιτυχημένο καθαρισμό στον υδροβιότοπο της Βραυρώνας, ο Σ.Β.Π.Ε. θα πραγματοποιήσει μια διήμερη εκδήλωση στις 7 και 8 Μαΐου 2020, με σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το μεγάλο αυτό ζήτημα, να προσφέρει τις καλύτερες πρακτικές στους συμμετέχοντες και να προσφέρει λύσεις με τον καθαρισμό των υδάτων και της ακτής, που θα επιλεγεί στο άμεσο μέλλον.

Στο επίκεντρο του διημέρου θα βρεθούν οι προσπάθειες, που καταβάλλει η βιομηχανία πλαστικών για την αποτροπή θαλάσσιων απορριμμάτων.

Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν έπειτα από πρόσκληση, που έλαβε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος από τον Οργανισμό «Waste Free Oceans», μιας πρωτοβουλίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών, για να αποδείξει εμπράκτως ότι προσπαθεί να αποτρέψει τη διαρροή απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Πιο αναλυτικά, στις 7 Μαΐου θα διοργανωθεί Συνέδριο για τα θαλάσσια απορρίμματα και την κυκλική οικονομία. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες και τα μέλη του Συνδέσμου θα ενημερωθούν μόλις οριστικοποιηθεί.  

Στις 8 Μαΐου η «Waste Free Oceans» θα πραγματοποιήσει επίδειξη με ειδικά εξοπλισμένο σκάφος για τον καθαρισμό των υδάτων ενώ παράλληλα στην ακτή, που θα επιλεχθεί, μέλη της βιομηχανίας των πλαστικών θα προβούν σε εθελοντικό καθαρισμό.

Τι είναι το «Waste Free Oceans»

Ο οργανισμός Waste Free Oceans» είναι μια πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών.

Βασικός του στόχος είναι η συμβολή του στην εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων από τις θάλασσες. Με ειδικά εξοπλισμένο σκάφος συλλέγει πλαστικά απορρίμματα, τα οποία ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε νέα προϊόντα.

Συνεργάζεται με τοπικές αρχές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, πραγματοποιώντας τακτικούς καθαρισμούς σε επιλεγμένες περιοχές, χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα σκάφη για τη συλλογή απορριμμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα.

Μόλις συλλεχθούν τα πλαστικά, το επόμενο βήμα είναι να βρεθούν δημιουργικοί τρόποι για την επαναχρησιμοποίησή τους. Όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα πλαστικά, προκειμένου να προσφέρουν στους καταναλωτές βιώσιμα προϊόντα, που βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

https://www.youtube.com/watch?v=sKAIc90bZh4

Συνδέοντας τις επιχειρήσεις με ένα αξιόπιστο δίκτυο ανακυκλωτών και μεταποιητών, ο «WFO» τις βοηθά να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.

«Σήμερα, οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να αγοράσουν προϊόντα που προσφέρουν λύσεις και αντιμετωπίζουν τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Οι καταναλωτές ζητούν βιώσιμες επιλογές και είναι έτοιμοι να πληρώσουν για αυτές.

Στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του οργανισμού μας, οι περισσότεροι δεν είχαν ακόμη επίγνωση του αντίκτυπου των απορριμμάτων στις θάλασσες και δεν ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν. Σήμερα, έχει καταστεί σαφές ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και οι εταιρείες έχουν αντιληφθεί το μήνυμά μας και τις δεσμεύσεις, που έχουμε αναλάβει» υποστηρίζει ο ιδρυτής της «WFO», Αλεξάντερ Ντανζίς, που είναι παράλληλα και ο διευθύνων σύμβουλος της «EuPC».

news thumb
01.12.2019
«Κοινός στόχος όλων μας είναι τα μηδενικά απόβλητα»

Μόλις μερικές εβδομάδες στην ηγεσία του Αμερικανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών, του «PLASTICS», ο νέος του Πρόεδρος, Τόνι Ραντοτζέφσκι άρχισε να ταξιδεύει στην μεγάλη επικράτεια των Η.Π.Α. προκειμένου να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τους περισσότερους από τους 993.000 εργαζομένους της βιομηχανίας των πλαστικών. Αυτοί θα είναι οι πρεσβευτές της βιομηχανίας, που θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την αντίληψη, που έχει το κοινό για το υλικό. Είναι ο βασικός στόχος της προεδρίας του, όπως αποκαλύπτει στην πρώτη διεθνή συνέντευξη που παραχώρησε στα «Πλαστικά Χρονικά». «Θέλουμε να μετατρέψουμε αυτούς τους 993.000 εργαζόμενους σε πρεσβευτές των πλαστικών. Ο βασικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε την αντίληψη των συμπολιτών μας για τα πλαστικά. Από ένα υλικό που θεωρούν ότι είναι «μιας χρήσης» ή κάτι που θα πετάξουν σύντομα σε ένα υλικό που θα είναι αρκετά πολύτιμο για να απορρίπτεται» υποστηρίζει ο κύριος Ραντοτζέφσκι, ο οποίος θα ρίξει σημαντικό βάρος στην προσέγγιση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που καταπολεμούν το υλικό. «Θα πρέπει επίσης να πείσουμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο. Τα μηδενικά απόβλητα». Τα πλαστικά μιας χρήσης, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και για τον «PLASTICS». «Οι απαγορεύσεις είναι κοντόφθαλμες πολιτικές και αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσουν, μιας και δεν έχει υπάρξει πρώτα μια ορθή και λεπτομερής ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων» ισχυρίζεται στη συνέντευξη του στα «Πλαστικά Χρονικά» ο νέος πρόεδρος του «PLASTICS».

«Πλαστικά Χρονικά»: «Αναλάβετε την ηγεσία του Αμερικανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών» (PLASTICS) εδώ και λίγες εβδομάδες. Θα μπορούσατε να περιγράψετε στους αναγνώστες μας τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πλαστικών των Η.Π.Α.; Ιδίως σε ένα περιβάλλον, με διαφορετικό νομικό πλαίσιο για κάθε πολιτεία;»

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Όπως αναφέρατε, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει εθνικός νόμος που να διέπει για παράδειγμα την ανακύκλωση. Οι πολιτειακές και οι τοπικές αρχές έχουν την ευχέρεια να καθορίσουν τα δικά τους συστήματα και να θέσουν τους δικούς τους στόχους. Υπάρχουν ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως Σύνδεσμος. Για παράδειγμα ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από το να κάνουν ανακύκλωση. Μια πρακτική που είναι λανθασμένη και επιβλαβής. Η ανακύκλωση αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης για τα πλαστικά απόβλητα. Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι να βελτιωθούν οι τεχνολογίες ανακύκλωσης, να γίνουν καλύτερα τα προγράμματα δημοτικής ανακύκλωσης και να υπάρξουν πιο αποτελεσματικές υποδομές σε εθνικό επίπεδο. Αυτή είναι βασική προτεραιότητα του «PLASTICS». Θα πρέπει επίσης να πείσουμε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ότι όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο. Τα μηδενικά απόβλητα. Θα είναι δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο κομμάτι της δουλειάς μας. Η τρίτη προτεραιότητα μου είναι να ακούσω όλα τα μέλη μας. Για αυτό και έχω αρχίσει επισκέψεις σε όλη την επικράτεια των Η.Π.Α.»

«Πλαστικά Χρονικά»: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας ως μια λύση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών αγκαλιάζει αυτήν την πρωτοβουλία ενώ πληροφορούμαστε ότι και στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζει επίσης έδαφος η κυκλική οικονομία. Ποια είναι η θέση του «PLASTICS» σε ότι αφορά την κυκλική οικονομία, πώς εξελίσσεται η μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο στο κυκλικό στις ΗΠΑ και ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;»

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Αναγνωρίζουμε την αξία των αρχών της κυκλικής οικονομίας όταν η κυκλικότητα των υλικών αποφέρει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό όφελος στον κύκλο ζωής ενός προϊόντος. Υποστηρίζουμε επίσης τη «Διαχείριση Βιώσιμων Υλικών» ( Sustainable Materials Management - SMM) ως κατευθυντήρια αρχή της πολιτικής μας. Η αρχή που σας ανέφερα λαμβάνει υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος, δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση υλικών και διαδικασιών, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων σε όλο τον κύκλο ζωής. Η ολιστική προσέγγιση της «Διαχείρισης Βιώσιμων Υλικών» επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο με μετρήσιμα αποτελέσματα σε τομείς όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η χρήση νερού, η αποδοτικότητα μεταφοράς για διάφορα υλικά, η σύγκριση των πλεονεκτημάτων τους, ενώ παράλληλα πληρούν τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Υποστηρίζουμε και εργαζόμαστε προκειμένου να επιτύχουμε την αύξηση της κυκλικότητας των υλικών, αλλά υπάρχουν περισσότερα ζητήματα που αφορούν ένα προϊόν από την απόρριψη του. Πρέπει να εξετάσουμε τον πλήρη κύκλο ζωής αυτών των υλικών προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας δεν δημιουργούν άλλες αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες σε άλλους τομείς της αλυσίδας εφοδιασμού».

«Πλαστικά Χρονικά»: «Υπάρχει μια παγκόσμια πολεμική εναντίον ορισμένων προϊόντων που αποκαλούνται πλαστικά μιας χρήσης (SUP). Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απαγορεύσει ορισμένα πλαστικά μιας χρήσεως το 2021. Ωστόσο, για πολλά προϊόντα δεν υπάρχει ακόμη μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Μπορείτε να μας περιγράψετε ποια είναι η κατάσταση στις Η.Π.Α. σχετικά με τις προτεινόμενες απαγορεύσεις στα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης; Τι προτίθεστε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτή την πρόκληση;»

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Σε πολλές περιπτώσεις, το προϊόν, που θεωρείται πλαστικό «μιας χρήσης» είναι στην πραγματικότητα η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, αν εξεταστεί ο κύκλος ζωής του, από τη διαδικασία παραγωγής, τη μεταφορά του και στη συνέχεια την ανακύκλωση. Οι απαγορεύσεις είναι κοντόφθαλμες πολιτικές και αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσουν, μιας και δεν έχει υπάρξει πρώτα μια ορθή και λεπτομερής ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων. Στις Η.Π.Α. αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερες απαγορεύσεις που αφορούν τα πλαστικά καλαμάκια και τις πλαστικές σακούλες. Σε ορισμένες πολιτείες,  απαγορεύτηκε στα εστιατόρια να τοποθετούν τρόφιμα σε δοχεία τροφίμων από διογκωμένη πολυστερίνη. Ο «PLASTICS» προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων συνεχίζει να υποστηρίζει νομοθεσίες όπως ο νόμος «Save Our Seas Act 2.0», ο οποίος αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες των θαλάσσιων απορριμμάτων, προωθώντας την έρευνα και βελτιώνοντας τις υποδομές διαχείρισης των υδάτων και των αποβλήτων. Η ίδια η βιομηχανία ανέλαβε τις ευθύνες της για τα πλαστικά απόβλητα προσφέροντας καινοτομίες, όπως άλλωστε κάνει πάντα. Ανέπτυξε νέες χημικές ουσίες, επένδυσε σε νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης και συλλογής, ανέπτυξε τρόπους μετατροπής των πλαστικών αποβλήτων σε ενέργεια και δημιούργησε προσφορά για την κάλυψη της ζήτησης για ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό.»

«Πλαστικά Χρονικά»: «Η αντίληψη του κοινού σχετικά με τα πλαστικά δεν είναι θετική. Ποια είναι η στρατηγική σας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αρνητική εικόνα των πλαστικών, να προωθηθούν τα οφέλη του υλικού και τελικά να αλλάξει κάποτε η αρνητική αντίληψη που υπάρχει;»

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Η εκπαίδευση είναι σημαντική. Πολλές φορές οι συμπολίτες μας διαβάζουν απλά τους τίτλους των ειδήσεων χωρίς να εξετάζουν τα γεγονότα. Οι αρχικές προσπάθειές μας επικεντρώθηκαν στους 993.000 άνδρες και γυναίκες που απασχολούνται στη βιομηχανία των πλαστικών στις Η.Π.Α., για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε τον δικτυακό τόπο «ThisIsPlastics.com». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της βιομηχανίας, που στοχεύει στο να δημιουργήσει έμπνευση προκειμένου να αρχίσει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τα πλαστικά και τη δύναμή τους. Θέλουμε να μετατρέψουμε αυτούς τους 993.000 εργαζόμενους σε πρεσβευτές των πλαστικών. Είναι μια πρωτοβουλία με σπουδαία αποτελέσματα για τη βιομηχανία μέχρι στιγμής. Σκοπεύουμε να την ενισχύσουμε, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι μας να έχουν πρόσβαση σε επιχειρήματα, που θα τους βοηθήσουν να υποστηρίξουν τα πλαστικά και να επικοινωνήσουν ευκολότερα με τους νομοθέτες για σημαντικά θέματα. Έχουμε επίσης αναλάβει ηγετικό ρόλο σε πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένου του «Pacific Northwest Secondary Sorting Demonstration». Πρόκειται για ένα έργο επίδειξης ανακύκλωσης, που διαρκεί 60 ημέρες. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός φορητού  συστήματος διαλογής, όπου επιλεγμένα πλαστικά υλικά από τέσσερις περιφερειακές εγκαταστάσεις ανάκτησης υλικών (MRFsMaterial Recovery Facilities) θα διαχωρίζονται περαιτέρω με τελικό στόχο να αυξηθεί η τελική αξία των δεμάτων, που προκύπτουν από αυτές τις εγκαταστάσεις και να διευκολυνθεί η ανακύκλωσή τους. Η Επιτροπή Μεταφορών και Βιομηχανικών Πλαστικών (TIP) του «PLASTICS» συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Οχημάτων (ELV), το οποίο αποσκοπεί στο να αποδείξει τη βιωσιμότητα της συλλογής και της ανακύκλωσης των πλαστικών μερών από τα οχήματα και να δημιουργήσει ένα βασικό μοντέλο ανάκτησης, ξεκινώντας από τη θερμοπλαστική πολυολεφίνη (TPO). Η ομάδα εργασίας των εύκαμπτων συσκευασιών και σακουλών εγκαινίασε το 2017 το πρόγραμμα «New End Market Opportunities» (NEMO), που προσδοκά στην ανάπτυξη μιας αξιόπιστης πηγής υλικών για τις εταιρείες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ανακυκλωμένες πλαστικές σακούλες και φιλμ στα νέα προϊόντα τους. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα, που περιλαμβάνονται στη στρατηγική του Συνδέσμου. Ο στόχος μας, όμως, ως Σύνδεσμος είναι να αλλάξουμε την αντίληψη των συμπολιτών μας για τα πλαστικά, από ένα υλικό που θεωρούν ότι είναι «μιας χρήσης» ή κάτι που θα πετάξουν σύντομα σε ένα υλικό που θα είναι αρκετά πολύτιμο για να απορρίπτεται».

 
«Πλαστικά Χρονικά»:
Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα της ρύπανσης προέρχεται από την Ασία. Μήπως θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν σε εκείνες τις χώρες με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων; Η «Alliance to End Plastic Waste» επικεντρώνεται σε αυτόν τον τομέα με επιτυχία μέχρι στιγμής.

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Θα πρέπει να συγκεντρώσουμε πόρους από παντού για να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Είμαστε σε αυτό όλοι μαζί. Δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα, που επηρεάζει την Ασία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Υποστηρίζουμε την «Alliance to End Plastic Waste» και είμαστε επίσης μέλη της «Global Plastics Alliance», η οποία περιλαμβάνει ενώσεις από όλο τον κόσμο με στόχο να σταματήσει τη διαρροή των πλαστικών μετά τη χρήση τους, μακριά από το περιβάλλον και να βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του υλικού.

«Πλαστικά Χρονικά»: «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση βρίσκεται ante portas (προ των πυλών). Πώς κατά την άποψή σας θα επηρεαστεί η βιομηχανία των πλαστικών από αυτή την επανάσταση και τι κάνετε στις Η.Π.Α. για να προετοιμαστούν τα μέλη σας;

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Η «Βιομηχανία 4.0» και η αυξημένη αυτοματοποίηση είναι ήδη γεγονός για πολλά μέλη μας στις Η.Π.Α.. Προφανώς, η αυτοματοποίηση θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Για να προετοιμάσουμε τα μέλη μας για αυτή τη νέα φάση συγχώνευσης έξυπνων συσκευών και εξοπλισμού, έχουμε αναπτύξει μια επιτροπή, την «Industry 4.0». Συνεργαζόμαστε επίσης με άλλες πλαστικές ενώσεις σε όλο τον κόσμο, που συνήλθαν πρόσφατα στη Ντίσελντορφ της Γερμανίας για την έκθεση «Κ 2019». Παρέχουμε επίσης πληροφορίες για διάφορα πρωτόκολλα εξοπλισμού που αναπτύσσονται και παρέχουμε ενημερώσεις στα μέλη μας για όλες τις αλλαγές του Industry 4.0, ώστε να είναι καλά ενημερωμένοι.

news thumb
04.09.2019
Η «Alliance to End Plastic Waste» αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καθαρίσει τον Γάγγη

Την απαραμείωτη δέσμευση της να εκπληρώσει τον βασικό της στόχο, την εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων, επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία η «Alliance to End Plastic Waste».

Η «Συμμαχία», που δεσμεύτηκε να δαπανήσει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα 5 χρόνια για τον σκοπό αυτό, σε συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης  αμερικανικό δίκτυο «National Geographic» και το πρόγραμμα «Renew Ocean», παρήγαγε ένα καλαίσθητο και ενημερωτικό βίντεο σχεδόν έξι λεπτών, όπου καταγράφονται όλες οι προσπάθειες για να μειωθούν τα απορρίμματα στον ιερό ποταμό της Ινδίας, τον Γάγγη.

Ο Γάγγης είναι το δεύτερο πιο μολυσμένο ποτάμι στον κόσμο σε μια χώρα, όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι θεαματική τα τελευταία χρόνια.

Η προσπάθεια της «Alliance to End Plastic Waste» επικεντρώνεται στην αποτροπή εισόδου των πλαστικών απορριμμάτων στον Γάγγη ποταμό.

Όπως έχει σημειωθεί και στην έρευνα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας «Χέλμχολτζ» (UFZ- Helmholtz), που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας, έως και το 90% των πλαστικών απορριμμάτων, που καταλήγουν στους ωκεανούς παγκοσμίως προέρχεται από μόλις 10 ποτάμια, οκτώ (8) εκ των οποίων βρίσκονται στην Ασία.

Ο Γάγγης είναι μια πηγή αδιάπτωτης μόλυνσης εξαιτίας της μη ορθής απόρριψης των αποβλήτων στη στεριά.

Όπως επισημαίνεται και στο βίντεο, που παρήγαγε η «Alliance to End Plastic Waste», οι λύσεις θα προέλθουν από την τεχνολογία και την καινοτομία με στόχο να προσδώσουν αξία στο πλαστικό.

 «Όταν εμπεδωθεί από τους πολίτες ότι το συγκεκριμένο υλικό, το πλαστικό έχει αξία, τότε θα πάψει να απορρίπτεται με αλόγιστο τρόπο» σχολιάζει η ιδρύτρια και διευθύντρια του προγράμματος «Renew Ocean», Πρινκάγια Μπακάγια, που είναι από τους πρώτους συμμάχους της «Alliance to End Plastic Waste» στην προσπάθεια να εξαλείψει τα απορρίμματα από πλαστικά παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα «Renew Ocean», το οποίο χρηματοδοτείται από την «Alliance to End Plastic Waste», διερευνά λύσεις, που θα μπορέσει να την χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητα του ο κάθε καταναλωτής.

Η στρατηγική τους έχει γνώμονα τα 3 C (Collection, Conversion, Community). Συλλογή, Μεταποίηση, Κοινότητα.

Στο κομμάτι της συλλογής, δημιουργήθηκε ήδη μια πρωτότυπη συσκευή, που μοιάζει με φράχτη, η οποία τοποθετείται στο ποτάμι και συλλέγει τα πλαστικά. Παράλληλα, το πρόγραμμα «Renew Ocean» προμηθεύτηκε μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, τα οποία για κάθε συσκευασία που τοποθετείται σε αυτά επιβραβεύει τον καταναλωτή με κουπόνια αγοράς αγαθών.

Στον σχεδιασμό του προγράμματος βρίσκεται η κατασκευή ενός κέντρου συλλογής και διανομής των πλαστικών απορριμμάτων ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η τοπική κοινότητα έχει ήδη αγκαλιάσει τις προσπάθειες που γίνονται για την εξάλειψη των απορριμμάτων.

Η «Alliance to End Plastic Waste» δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μετατρέψει την πρόκληση των πλαστικών απορριμμάτων σε μια μεγάλη ευκαιρία για να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων μας.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε το ενδιαφέρον βίντεο με τις προσπάθειες εκκαθάρισης του Γάγγη ποταμού.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=292&v=TDI2J5amRyQ
news thumb
22.08.2019
Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Operation Clean Sweep» για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μελετών που αναφέρουν ότι τα θαλάσσια είδη, τα πτηνά, οι χελώνες και τα ψάρια καταπίνουν πλαστικά είδη, που επηρεάζουν την υγεία τους. Τα περισσότερα από αυτά τα πλαστικά αφορούν καταναλωτικά προϊόντα και έχουν απορριφθεί ανεύθυνα μετά από την χρήση τους από τους καταναλωτές. Ορισμένα από αυτά τα απορρίμματα έχουν παραχθεί από πλαστικούς κόκκους (pellet), που εισήλθαν στο ρεύμα αποβλήτων και στους ωκεανούς. Παρότι οι καταναλωτές είναι απόλυτα υπεύθυνοι για την ορθή απόρριψη των προϊόντων μετά την χρήση τους, η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών θέλοντας να λειτουργήσει υπεύθυνα πραγματοποιεί συντονισμένες ενέργειες για να βελτιώσει την κατάσταση και να συμβάλλει στην παρεμπόδιση εισόδου των πλαστικών στους θαλάσσιους χώρους.

Ήδη με την πρωτοβουλία «Operation Clean Sweep» οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια που μεταποιούν πλαστικά εκπαιδεύονται για το πώς να απορρίπτουν ορθά τους πλαστικούς κόκκους με στόχο να υπάρξουν μηδενικές απώλειες σε κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας. Η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών και ανάμεσα της και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λύσεων σε αυτό το σύνθετο κοινωνικό ζήτημα. Τα πλαστικά δεν πρέπει να καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Η ανεύθυνη απόρριψη τους δεν είναι αποδεκτή και θα πρέπει να υπάρξουν βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες.

Αυτήν την περίοδο, η «PlasticsEurope» αναπτύσσει ένα εργαλείο επικοινωνίας, το οποίο θα επιτρέψει αρχικά να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στη βιομηχανία πλαστικών. Η πρωτοβουλία «ZPL - Zero Pellet Loss» εγκαινιάστηκε το 2013 από την «PlasticsEurope» και από το 2015 υιοθετήθηκε το παγκόσμιο πρόγραμμα «Operation Clean Sweep»  με κοινό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την καθοδήγηση των μελών της. Η «PlasticsEurope» στοχεύει στην καθολική συμμετοχή των μελών της στο πρόγραμμα «Operation Clean Sweep». Η βιομηχανία πλαστικών  επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευσή της για δράσεις και σε άλλα προγράμματα πρόληψης των απορριμμάτων σύμφωνα με τη «Παγκόσμια Διακήρυξη» του 2011. Η Παγκόσμια Διακήρυξη επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, την έρευνα, τις βέλτιστες πρακτικές, τη δημόσια πολιτική, την ανακύκλωση και τον περιορισμό των πλαστικών κόκκων (pellet). Τα πλαστικά είναι αυταπόδεικτο ότι είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα μας και έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Συμβάλλουν παράλληλα στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Για την αποφυγή απορριμμάτων στους θαλάσσιους χώρους, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα πλαστικά προϊόντα μετά το τέλος του πρώτου κύκλου ζωής τους. Και η ευαισθητοποίηση με προγράμματα όπως το «Operation Clean Sweep» θα δώσει την κατάλληλη ώθηση ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να καταλήξουμε σε έναν κοινό στόχο. Μηδενικά πλαστικά απορρίμματα στους θαλάσσιους χώρους γιατί τα πλαστικά είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται.

news thumb
15.07.2019
Τα πλαστικά αναλαμβάνουν δράση για την θαλάσσια ρύπανση

Μεγάλο αφιέρωμα στις 355 δράσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας πλαστικών για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης

Η θαλάσσια ρύπανση (Marine Litter) είναι μια παγκόσμια πρόκληση,  που επηρεάζει τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τα ποτάμια. Η μη ορθή απόρριψη των προϊόντων, που καταναλώνουμε αποδεικνύεται επιζήμια για την άγρια ​​ζωή, την αλιεία και τον τουρισμό.  Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας», μέσω του εκτεταμένου ευρωπαϊκού δικτύου συνδέσμων και οργανισμών, που συμμετέχει, εμπλέκεται ενεργά σε δράσεις που έχει αναλάβει η βιομηχανία πλαστικών παγκοσμίως. Οι Σύνδεσμοι πλαστικών σε ολόκληρο τον κόσμο δεσμεύτηκαν το 2011 να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος δημιουργώντας το «Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης» που θα προσφέρει λύσεις για τα θαλάσσια απορρίμματα. Σήμερα η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών υποστηρίζει περισσότερα από 355 έργα σε 40  χώρες, που εκτείνονται από την εκκαθάριση των παραλιών μέχρι τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων και από την διενέργεια παγκόσμιων ερευνών μέχρι εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών.

Το όραμα της βιομηχανίας των πλαστικών είναι να μην υπάρχει διαρροή απορριμμάτων στους ωκεανούς. Τα πλαστικά είναι πολύτιμα υλικά για να απορρίπτονται. Ο Σ.Β.Π.Ε. και τα μέλη του έχουν ως προτεραιότητα δράσεις που εμποδίζουν την διαρροή των πλαστικών σε ποτάμια, θάλασσες και ωκεανούς, αλλά και στην ξηρά.  

Η ανθρώπινη συμπεριφορά, οι χαμηλής αποτελεσματικότητας υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και η κουλτούρα της ρύπανσης είναι οι βαθύτερες αιτίες αυτού του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πλαστικά συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ποιότητας της ζωής μας, στη διαφύλαξη των πόρων, στη μείωση των εκπομπών CO2 και κάνουν δυνατές μια σειρά από καινοτομίες. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπεύθυνα από τους πολίτες. Τα θαλάσσια απορρίμματα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και απαιτεί παγκόσμιες λύσεις. Τα πλαστικά δεν θα πρέπει να αποτελούν μέρος των ωκεανών. Τα θαλάσσια απορρίμματα δεν είναι αποδεκτά!

Στις 355 έφτασαν οι δράσεις της «Παγκόσμιας Συμμαχίας για το Πλαστικό»

Οι δράσεις της «Παγκοσμίας Συμμαχίας για τα Πλαστικά» (Global Plastics Alliance) για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης έφτασαν τις 355 σε όλο τον κόσμο. Η «Παγκόσμια Συμμαχία για τα Πλαστικά» αφορά τη συνεργασία διάφορων Συνδέσμων της βιομηχανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης. Τον Μάρτιο του 2018 εκδόθηκε η 4η Έκθεση Προόδου, συνοψίζοντας τις δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της Διακήρυξης για την εύρεση βιώσιμων λύσεων στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης.  Αυτή την εποχή έχουν σχεδιαστεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί περίπου 355 έργα για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.  

Υπάρχει ένας τριπλασιασμός του αριθμού των έργων που έχουν αναληφθεί από το 2011, όταν και ανακοινώθηκε η δημιουργία της «Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Πλαστικά». Τα έργα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Αφορούν την εκκαθάριση παραλιών, τη δυνατότητα διαχείρισης των αποβλήτων, παγκόσμιες έρευνες, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, τις οποίες έχουν αναλάβει 74 Σύνδεσμοι σε 40 χώρες παγκοσμίως.

«Οι σύνδεσμοι πλαστικών ασχολούνται ενεργά με την εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του «Asia Plastics Forum», Κάλουμ Τσεν. «Ιδιαίτερα στην Ασία, η αλυσίδα αξίας των πλαστικών προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις σχετικά με τους τρόπους, που μπορούν να κρατήσουν τα πλαστικά απορρίμματα μακριά από το περιβάλλον μας». Υπάρχει επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, ιδίως στην Ασία, ως μέρος της λύσης για αυτή την παγκόσμια πρόκληση. «Η τελευταία έκθεση που εκδόθηκε δείχνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών, η οποία είναι αφοσιωμένη στην  επίλυση των προβλημάτων ρύπανσης των ωκεανών» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του «Αμερικανικού Συμβουλίου Χημείας», Στιβ Ράσελ. «Από την 5η Διεθνή Διάσκεψη για τα θαλάσσια απορρίμματα όταν και ανακοινώσαμε για πρώτη φορά τη Διακήρυξη για την εύρεση βιώσιμων λύσεων στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης τριπλασιάσαμε τον αριθμό των έργων, που συμμετέχει η παγκόσμια βιομηχανία των πλαστικών».

O εκτελεστικός διευθυντής της «PlasticsEurope», Καρλ-Χάιντς Φέρστερ δήλωσε ότι: «Ένας σημαντικός στόχος του Plastics 2030 (εθελοντική δέσμευση της «PlasticsEurope») είναι να σταματήσει η διαρροή πλαστικών στο περιβάλλον. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτόν τον στόχο με μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην πηγή» κατέληξε ο κ. Φέρστερ.

Οι έξι τομείς, που εστιάζει η «Παγκόσμια Διακήρυξη» είναι η εκπαίδευση, η έρευνα, οι δημόσιες πολιτικές, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, η ανακύκλωση / ανάκτηση πλαστικών και ο περιορισμός των πλαστικών κόκκων (pellet).

Τι είναι η «Παγκόσμια Διακήρυξη»

Στην παροχή βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στοχεύει η «Παγκόσμια Διακήρυξη για λύσεις σχετικά με τα θαλάσσια απορρίμματα».  Η παγκόσμια βιομηχανία των πλαστικών εμπράκτως αναλαμβάνει δράσεις και προτείνει τα μέτρα που θα λάβουν οι βιομηχανίες στο μέλλον, προκειμένου να δοθούν λύσεις για αυτό το πρόβλημα. Η παγκόσμια διακήρυξη για τα θαλάσσια απορρίμματα στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή για την διαμόρφωση μιας λύσης σε αυτό το σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα. Τα πλαστικά δεν θα πρέπει να αποτελούν μέρος των ωκεανών. Τα πλαστικά υλικά αποφέρουν σημαντικά κοινωνικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και των πόρων, της προστασίας των καταναλωτών, των καινοτομιών που βελτιώνουν την υγειονομική περίθαλψη, την μείωση της αλλοίωσης των τροφίμων και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Για να απολαμβάνει η κοινωνία μας όσα μπορούν να προσφέρουν τα πλαστικά είναι απαραίτητο να ανακτηθούν κατάλληλα έτσι ώστε τα απορρίμματα να μην απειλούν το φυσικό μας περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Έρευνες από επιστήμονες αναφέρουν τον βαθμό απόρριψης πλαστικών στους ωκεανούς και τις συνέπειες που υπάρχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι Σύνδεσμοι πλαστικών είναι σταθερά προσηλωμένοι στην αρχή ότι τα πλαστικά δεν ανήκουν στους ωκεανούς και πως θα πρέπει το υλικό να χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα, να επαναχρησιμοποιείται, να ανακυκλώνεται και εν τέλει να ανακτάται η ενεργειακή του αξία.

Αυτά είναι μεγάλα και περίπλοκα θέματα με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις και δύσκολο να επιλυθούν από μια ενιαία οντότητα, τη βιομηχανία, ή τις κυβερνήσεις. Η παγκόσμια βιομηχανία των πλαστικών έχει δεσμευτεί ότι θα:


1. Συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων, συνεργαζόμενη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με στόχο την πρόληψη θαλάσσιων απορριμμάτων.
2. Συνεργαστεί με την επιστημονική κοινότητα και τους ερευνητές για να κατανοήσει καλύτερα και να αξιολογήσει το πεδίο εφαρμογής και τον αντίκτυπο των λύσεων που θα προτείνει για τα απορρίμματα στην θάλασσα

3. Προωθήσει ολοκληρωμένες λύσεις, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα,  πολιτικές και επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας για την πρόληψη θαλάσσιων απορριμμάτων.
4. Βοηθήσει για τη διάδοση των γνώσεων σχετικά με αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και πρακτικές, ιδίως σε κοινότητες και χώρες που γειτνιάζουν με τους ωκεανούς μας
5. Ενισχύσει τις ευκαιρίες για την ανάκτηση πλαστικών προϊόντων για την ανακύκλωση και την ανάκτηση ενέργειας.

Από το 2011, η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών συνεργάστηκε σε πολλές προσπάθειες και έργα για την έρευνα και την πρόληψη των θαλάσσιων απορριμμάτων σε όλο τον κόσμο συνυπογράφοντας την «Διακήρυξη της «Global Plastics Solutions» για λύσεις στον τομέα της θαλάσσιας ρύπανσης». Η διακήρυξη έχει υπογραφεί από 74 Συνδέσμους πλαστικών σε 35 χώρες.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας και τα μέλη του θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και τη διαχείριση των υγρών και στέρεων αποβλήτων.

news thumb
07.06.2019
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών – Τα πλαστικά είναι πολύτιμος πόρος και δεν ανήκουν στις θάλασσες.

Η θαλάσσια ρύπανση έχει προσελκύσει τη δημόσια προσοχή με επιτακτικό τρόπο τα τελευταία χρόνια.

Τα πλαστικά ως ένα ευρέως διαδεδομένο υλικό, που έχει βελτιώσει την καθημερινότητα μας, έχει «δαιμονοποιηθεί» εξαιτίας των απορριμμάτων, που καταλήγουν στις θάλασσες. Αποτέλεσμα της ανεύθυνης συμπεριφοράς ορισμένων καταναλωτών και της κακής διαχείρισης των αποβλήτων.

Την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών (8 Ιουνίου 2019) είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι τα υλικά δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον από μόνα τους.

Στα επόμενα 35 δευτερόλεπτα, όσο διαρκεί και το βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση των ωκεανών.

https://www.youtube.com/watch?v=1ZvoiEtO3Go

Τα πλαστικά δεν ανήκουν στους ωκεανούς. Μετά τη χρήση τους, μπορείτε να τα επαναχρησιμοποιήσετε και να τα ανακυκλώσετε προσφέροντας μια δεύτερη ζωή σε ένα υλικό, που αποτελεί πολύτιμο πόρο.

Τα πλαστικά προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη σύγχρονη κοινωνία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επίτευξη της αειφορίας και είναι λυπηρό να τα βλέπει κανείς στις θάλασσες μας.

Οι αιτίες των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πολυάριθμες και σύνθετες. Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 90% των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχεται από την Ασία.

Όποια και αν είναι η προέλευσή τους, όμως, τα πλαστικά απορρίμματα σε οποιοδήποτε περιβάλλον είναι ένα απαράδεκτο γεγονός και η ελληνική βιομηχανία πλαστικών επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στην πηγή.

Την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να θυμηθούμε ότι τα πλαστικά μετά τη χρήση τους ανήκουν στον κάδο ανακύκλωσης και όχι στις θάλασσες…

news thumb
05.03.2019
«Απαιτείται παγκόσμια προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης»
Αποκλειστική Συνέντευξη στο περιοδικό «Πλαστικά Χρονικά» του Dr Κρίστιαν Σμιντ, επικεφαλής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας «Χέλμχολτζ» ( UFZ- Helmholtz), που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως και το 95% των πλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς παγκοσμίως προέρχεται από μόλις 10 ποτάμια, οκτώ εκ των οποίων βρίσκονται στην Ασία.

 

Η μελέτη στην οποία ηγήθηκε ο Dr Κρίστιαν Σμιντ έτυχε μεγάλης προβολής παγκοσμίως. Τα ευρήματα της, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε σε άλλες σελίδες του περιοδικού «Πλαστικά Χρονικά», ανέτρεψαν πολλά στερεότυπα. Το συμπέρασμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας «Χέλμχολτζ» ( UFZ- Helmholtz), ότι το 95% των πλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς παγκοσμίως προέρχεται από μόλις 10 ποτάμια δίνει μια άλλη διάσταση στο κεφαλαιώδες ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχωρεί ο Dr Σμιντ στα «Πλαστικά Χρονικά» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται μια παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του προβλήματος». Επίσης αναφέρει ότι «θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή κατάλληλων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων», ειδικά στις ασιατικές χώρες ενώ αναφέρει ότι η ρύπανση στις ανεπτυγμένες χώρες είναι «θέμα συμπεριφοράς των πολιτών». Παράλληλα, ο Dr Σμιντ εκτιμά ότι με τη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης θα οδηγηθούμε γρηγορότερα «προς μια πιο αποτελεσματική κυκλική οικονομία».

 

«Πλαστικά Χρονικά»:  Στη μελέτη σας, υπογραμμίσατε ότι μόλις 10 ποτάμια ευθύνονται για την μεταφορά περίπου του 95% των απορριμμάτων και τη συνεπακόλουθη μόλυνση των θαλάσσιων χώρων. Οκτώ από αυτά βρίσκονται στην Ασία και περιβάλλουν χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Ποιο είναι το κοινό γνώρισμα αυτών των χωρών, οι οποίες συνεισφέρουν τόσο πολύ στην μόλυνση και πώς μπορούμε να κατανοήσουμε την τάση αυτή μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, που διαρρέουν τα απορρίμματα τους στα ποτάμια και κατόπιν αυτά μεταφέρονται στους ωκεανούς;

 

«Dr Κρίστιαν Σμιντ»: Οι χώρες αυτές ή για να είμαι πιο σαφής οι λεκάνες των ποταμών έχουν ως κοινό γνώρισμα ότι  κοντά στις όχθες τους ζουν εκατομμύρια άνθρωποι. Για παράδειγμα, περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη λεκάνη απορροής του ποταμού Γιανγκτσέ, περίπου όσοι διαβιούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεύτερον, οι χώρες αυτές βρίσκονται σε τροχιά ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και οι πολίτες τους αυξάνουν σημαντικά το κατά κεφαλή τους εισόδημα. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην αύξηση της κατανάλωσης και στη συνέχεια στην αυξανόμενη παραγωγή αποβλήτων. Συχνά, σε αυτές τις χώρες, η διαχείριση των απορριμμάτων δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί επαρκώς, έτσι ώστε πολλά από τα απορρίμματα καταλήγουν στο περιβάλλον και δυνητικά είναι διαθέσιμα για να εισέλθουν στα ποτάμια

 

«Π.Χ.»:  Πιστεύετε ότι απαιτείται μια παγκόσμια λύση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης; Και κατά την άποψή σας, τι πρέπει να κάνει η βιομηχανία των πλαστικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος;

 

«Dr Κ.Σ.»: Χρειαζόμαστε σίγουρα μια παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του προβλήματος, η οποία όμως να προσαρμόζεται στις κατά τόπους ιδιαιτερότητες της περιοχής ή της χώρας. Για παράδειγμα, στις βιομηχανικές χώρες υπάρχει ένα αναπτυγμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Τα πλαστικά εισέρχονται συχνά στο περιβάλλον εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς ορισμένων πολιτών, που δεν απορρίπτουν υπεύθυνα τα απορρίμματα τους. Αντίθετα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει ανεπαρκές σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και οι πολίτες εκεί δεν έχουν άλλη επιλογή από την απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον. Έτσι, σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή κατάλληλων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων. Νομίζω ότι η βιομηχανία πλαστικών είναι ένας βασικός παράγοντας επειδή βρίσκεται στην αρχή του κύκλου ζωής του προϊόντος. Το παράγει. Η  κοινωνική συνειδητοποίηση για τα πλαστικά απορρίμματα  στους ωκεανούς εκτιμώ ότι μπορεί να προκαλέσει μια στροφή προς μια πιο αποτελεσματική κυκλική οικονομία. Η βιομηχανία πλαστικών μπορεί να σχεδιάσει και να αναπτύξει προϊόντα και υλικά, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν πιο εύκολα και να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις»

 

«Π.Χ.»:  Στην έρευνα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας «Χέλμχολτζ» ( UFZ- Helmholtz) μπορούμε να βρούμε μερικά εκπληκτικά ευρήματα που ανατρέπουν όσα πιστεύαμε μέχρι στιγμής για τα απορρίμματα που καταλήγουν στους θαλάσσιους χώρους. Για παράδειγμα, υπήρχε η εντύπωση ότι οι χώρες που περιβάλλουν την Μεσόγειο είναι υπεύθυνες για τα απόβλητα στη θάλασσα αυτή. Αλλά πλέον μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι μεγάλη συνεισφορά στην μόλυνση έχουν τα απορρίμματα που μεταφέρονται μέσω του Νείλου, ενός εκ των 10 ποταμών παγκοσμίως που ευθύνονται για τη θαλάσσια ρύπανση.

 

«Dr Κ.Σ.»: Ο Νείλος συνεισφέρει πιθανότατα στη μόλυνση της Μεσογείου αλλά σε αυτή συμβάλλουν και άλλα ποτάμια. Σε γενικότερο επίπεδο κάθε χώρα και κάθε ποτάμι συνεισφέρει στην μόλυνση των θαλάσσιων χώρων. Νομίζω ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει την ευθύνη της και να συμβάλλει στον απώτερο στόχο, που δεν θα πρέπει να είναι παρά μηδενικά απόβλητα στη θάλασσα.

Π.Χ.»: Υπάρχουν κάποια στοιχεία στο Κέντρο σχετικά με το πόσο καιρό χρειάζονται τα πλαστικά απορρίμματα για να φτάσουν στη θάλασσα μόλις απορριφτούν στον ποταμό; Χρειάζονται εβδομάδες, μήνες ή χρόνια;

 

«Dr Κ.Σ.»: Εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά δεν έχουμε ακόμα βέβαιες απαντήσεις. Το ερώτημα είναι κρίσιμο γιατί έτσι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τις διαρροές. Αν διαρκούσε λίγους μήνες η μεταφορά του απορρίμματος από την ενδοχώρα μέχρι τις ακτές των ωκεανών, τότε η μείωση των εισροών θα ήταν σύντομα ανιχνεύσιμη και θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της ρύπανσης. Εάν όμως διαρκούσε δεκαετίες τότε δεν πρόκειται να δούμε άμεση αλλαγή στα φορτία που καταλήγουν στους ωκεανούς.

 

 
news thumb
17.01.2019
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας χαιρετίζει και συμμετέχει στην «Alliance to End Plastic Waste» - Ένα (1) δισεκατομμύριο δολάρια επενδύσεις.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας χαιρετίζει τη χθεσινή ανακοίνωση της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού «Alliance to End Plastic Waste» (AEPW), ο οποίος δεσμεύτηκε να συνεισφέρει ένα (1) δισεκατομμύριο δολάρια κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, προκειμένου να επιλυθεί το παγκόσμιο ζήτημα των πλαστικών απορριμμάτων. Το συνολικό ποσό, που αναμένεται να συγκεντρωθεί από την «Συμμαχία» και να διοχετευθεί σε μια σειρά στοχευμένων δράσεων είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Περίπου 30 εταιρείες συμμετέχουν σε αυτή την εμβληματική πρωτοβουλία, που αποδεικνύει εμπράκτως την αμετακίνητη θέληση της παγκόσμιας βιομηχανίας των πλαστικών να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος με πράξεις και όχι λόγια.

https://www.youtube.com/watch?v=Og2YM3rbu5Y

Το πλαστικό είναι εξαιρετικά πολύτιμο για να απορρίπτεται αλόγιστα και ο σκοπός της Συμμαχίας είναι να προωθήσει λύσεις για την εξάλειψη των πλαστικών αποβλήτων από το περιβάλλον και ιδιαίτερα από τους ωκεανούς, συμβάλλοντας παράλληλα στην υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας.

Ο Σ.Β.Π.Ε. είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στα θέματα κυκλικής οικονομίας, όπως έχει αποδείξει με μια σειρά πρωτοβουλιών και θα το πράξει και σε αυτή την περίπτωση της Συμμαχίας.  

Η «Alliance to End Plastic Waste» (AEPW) απαρτίζεται από περίπου τριάντα εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη συγκεντρώσει ένα (1,0) δισεκατομμύριο δολάρια, με καταληκτικό στόχο την επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός της «Συμμαχίας» απαρτίζεται από εταιρείες που παράγουν, χρησιμοποιούν, πωλούν, μεταποιούν, συλλέγουν και ανακυκλώνουν πλαστικά. Παραγωγούς χημικών και πλαστικών, εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, εμπόρους λιανικής πώλησης, μεταποιητές και εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων. Ολόκληρη, δηλαδή, την αλυσίδα αξίας των πλαστικών.

 

Η Συμμαχία συνεργάζεται ήδη με το «Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη» (World Business Council for Sustainable Development), το οποίο αποτελεί ιδρυτικό στρατηγικό εταίρο. Η Συμμαχία ανακοίνωσε επίσης μια πρώτη σειρά έργων και συνεργασιών, που σκιαγραφούν το περίγραμμα των λύσεων για το τέλος των πλαστικών απορριμμάτων:

 
  • Συνεργασία με δήμους για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπου σήμερα δεν υπάρχουν υποδομές. Ειδικά, σε εκείνους τους δήμους που βρίσκονται κατά μήκος ποταμών, οι οποίοι μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων από την ξηρά στις θάλασσες. Το έργο αυτό θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή τοπικών κυβερνήσεων και ενδιαφερομένων μερών. Αναμένεται να δημιουργήσει οικονομικά βιώσιμα συστήματα διαχείρισης, τα οποία θα μπορούν να αντιγραφούν και να εφαρμοστούν σε πολλές πόλεις και περιφέρειες παγκοσμίως. Η «Συμμαχία» θα επιδιώξει να συνεργαστεί με άλλα προγράμματα που εφαρμόζονται σε δήμους, όπως το «Project STOP», που δραστηριοποιείται στην Ινδονησία.

 
  • Χρηματοδότηση του «Δικτύου Εκκολαπτηρίων» (Incubator Network) απο την εταιρεία «Circulate Capital» για την ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογιών, επιχειρηματικών μοντέλων αλλά και επιχειρηματιών, οι οποίοι με τις πρωτοβουλίες τους θα εμποδίσουν τα πλαστικά απορρίμματα να εισέλθουν στους ωκεανούς και θα βελτιώσουν τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μια σειράς επενδυτικών σχεδίων με αρχική εστίαση στη Νοτιοανατολική Ασία.

 
  • Ανάπτυξη ενός παγκόσμιου επιστημονικού, ενημερωτικού έργου, ανοιχτού κώδικα (open source), για την υποστήριξη συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο με αξιόπιστη συλλογή δεδομένων, μετρήσεις, πρότυπα και μεθοδολογίες που θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τους επενδυτές να εστιάσουν και να επιταχύνουν ενέργειες, που θα εμποδίσουν την είσοδο πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον. Η «Συμμαχία» θα διερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς, που ήδη συμμετέχουν σε παρόμοια έργα συλλογής δεδομένων.

 
  • Συνεργασία με διακυβερνητικούς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη για τη διεξαγωγή κοινών σεμιναρίων (workshops) και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κυβερνητικούς αξιωματούχους και ηγέτες των τοπικών κοινοτήτων, τα οποία θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν και να επιδιώξουν τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για τα τοπικά προβλήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων.

 
  • Υποστήριξη του προγράμματος «Renew Oceans» για την ενίσχυση τοπικών επενδύσεων και την εμπλοκή των τοπικών ενδιαφερομένων μερών. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει τα πλαστικά απόβλητα προτού καταλήξουν στον ωκεανό από τα δέκα μεγάλα ποτάμια, που σύμφωνα με μελέτες μεταφέρουν τη μεγάλη πλειοψηφία χερσαίων αποβλήτων στους ωκεανούς.

 

Τους επόμενους μήνες, η Συμμαχία θα πραγματοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις και θα επιχειρήσει να υπάρξει πρόοδος σε τέσσερις βασικούς τομείς:

 
  • Ανάπτυξη υποδομών για τη συλλογή, τη διαχείριση αποβλήτων και την αύξηση της ανακύκλωσης.

 
  • Καινοτομία για την προώθηση και την εξέλιξη νέων τεχνολογιών, που θα καταστήσουν ευκολότερη την ανακύκλωση και την ανάκτηση πλαστικών ενώ θα δημιουργούν επιπρόσθετη αξία σε όλα τα πλαστικά μετά τη χρήση τους.

 
  • Εκπαίδευση και εμπλοκή των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα δράσεις για την επίλυση του προβλήματος.

 
  • Καθαρισμός περιοχών με συγκεντρωμένα πλαστικά απορρίμματα, ιδίως ποταμών, που μεταφέρουν χερσαία πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα.

 

Έρευνες από τον οργανισμό «Conservancy Ocean» αποδεικνύουν ότι σχεδόν το 80% των πλαστικών απορριμμάτων, που καταλήγουν στους ωκεανούς προέρχεται από την ξηρά. Η συντριπτική τους πλειοψηφία μεταφέρεται στη θάλασσα από τα ποτάμια. Μια άλλη μελέτη του «Helmholtz Centre for Environmental Research» εκτιμά ότι περισσότερα από το 90% των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς προέρχονται από 10 μεγάλους ποταμούς παγκοσμίως. Οκτώ στην Ασία και δύο στην Αφρική. Εξήντα τοις εκατό (60%) των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς  προέρχονται από πέντε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Ενώ η προσπάθεια μας θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, η Συμμαχία θα είναι περισσότερο αποτελεσματική στην επίλυση του προβλήματος αν εστιάσει στις περιοχές του πλανήτη, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Θα μοιραστούμε λύσεις και τις καλύτερες πρακτικές ώστε αυτές οι προσπάθειες να μπορούν να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του «Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη», Πίτερ Μπάκερ.

Οι ακόλουθες εταιρείες είναι τα ιδρυτικά μέλη της «Alliance to End Plastic Waste»:

BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia και Versalis (Eni).

https://www.youtube.com/watch?v=DYacKznxvgA

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο www.endplasticwaste.org και να επικοινωνήσετε με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας.

 

 
news thumb
08.08.2018
Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Operation Clean Sweep» για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μελετών που αναφέρουν ότι τα θαλάσσια είδη, τα πτηνά, οι χελώνες και τα ψάρια καταπίνουν πλαστικά είδη, που επηρεάζουν την υγεία τους. Τα περισσότερα από αυτά τα πλαστικά αφορούν καταναλωτικά προϊόντα και έχουν απορριφθεί ανεύθυνα μετά από την χρήση τους από τους καταναλωτές. Ορισμένα από αυτά τα απορρίμματα έχουν παραχθεί από πλαστικούς κόκκους (pellet), που εισήλθαν στο ρεύμα αποβλήτων και στους ωκεανούς. Παρότι οι καταναλωτές είναι απόλυτα υπεύθυνοι για την ορθή απόρριψη των προϊόντων μετά την χρήση τους, η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών θέλοντας να λειτουργήσει υπεύθυνα πραγματοποιεί συντονισμένες ενέργειες για να βελτιώσει την κατάσταση και να συμβάλλει στην παρεμπόδιση εισόδου των πλαστικών στους θαλάσσιους χώρους.

Ήδη με την πρωτοβουλία «Operation Clean Sweep» οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια που μεταποιούν πλαστικά εκπαιδεύονται για το πώς να απορρίπτουν ορθά τους πλαστικούς κόκκους με στόχο να υπάρξουν μηδενικές απώλειες σε κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας. Η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών και ανάμεσα της και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λύσεων σε αυτό το σύνθετο κοινωνικό ζήτημα. Τα πλαστικά δεν πρέπει να καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Η ανεύθυνη απόρριψη τους δεν είναι αποδεκτή και θα πρέπει να υπάρξουν βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες.

Αυτήν την περίοδο, η «PlasticsEurope» αναπτύσσει ένα εργαλείο επικοινωνίας, το οποίο θα επιτρέψει αρχικά να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στη βιομηχανία πλαστικών. Η πρωτοβουλία «ZPL - Zero Pellet Loss» εγκαινιάστηκε το 2013 από την «PlasticsEurope» και από το 2015 υιοθετήθηκε το παγκόσμιο πρόγραμμα «Operation Clean Sweep»  με κοινό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την καθοδήγηση των μελών της. Η «PlasticsEurope» στοχεύει στην καθολική συμμετοχή των μελών της στο πρόγραμμα «Operation Clean Sweep». Η βιομηχανία πλαστικών  επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευσή της για δράσεις και σε άλλα προγράμματα πρόληψης των απορριμμάτων σύμφωνα με τη «Παγκόσμια Διακήρυξη» του 2011. Η Παγκόσμια Διακήρυξη επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, την έρευνα, τις βέλτιστες πρακτικές, τη δημόσια πολιτική, την ανακύκλωση και τον περιορισμό των πλαστικών κόκκων (pellet). Τα πλαστικά είναι αυταπόδεικτο ότι είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα μας και έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Συμβάλλουν παράλληλα στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Για την αποφυγή απορριμμάτων στους θαλάσσιους χώρους, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα πλαστικά προϊόντα μετά το τέλος του πρώτου κύκλου ζωής τους. Και η ευαισθητοποίηση με προγράμματα όπως το «Operation Clean Sweep» θα δώσει την κατάλληλη ώθηση ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να καταλήξουμε σε έναν κοινό στόχο. Μηδενικά πλαστικά απορρίμματα στους θαλάσσιους χώρους γιατί τα πλαστικά είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται.

news thumb
18.01.2018
Απαραίτητη η συμμετοχή των μελών του Σ.Β.Π.Ε. στη διαβούλευση για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων
Διαβούλευση για την «μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων: δράση για τα πλαστικά μιας χρήσης και για τον αλιευτικό εξοπλισμό» πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τις 12 Φεβρουαρίου. Σκοπός της διαβούλευσης είναι η συγκέντρωση στοιχείων και απόψεων που θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία και την παρακολούθηση της στρατηγικής για τα πλαστικά, όσον αφορά τα θαλάσσια απορρίμματα που προέρχονται κυρίως από πλαστικά μιας χρήσης και αλιευτικό εξοπλισμό. Είναι ζωτικής σημασίας η συμμετοχή των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος στη διαβούλευση προκειμένου να ισχυροποιηθεί η φωνή των επιχειρηματιών και των εργαζομένων και να ενωθεί με αυτή της παγκόσμιας βιομηχανίας σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της. Στη διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα: «πλαστικά είναι υλικά με μεγάλη σημασία για την οικονομία μας και τα συναντάμε σε πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής· την ίδια στιγμή, όμως, έχουν σχετικά χαμηλά ποσοστά επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και καταλήγουν να γίνονται απορρίμματα. Στις αρχές του 2018 η στρατηγική της Επιτροπής για τα πλαστικά θα εξετάσει τις δυνατές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης, καθώς και από αλιευτικό εξοπλισμό που χάνεται ή εγκαταλείπεται. Στο εγγύς μέλλον θα εξεταστεί η πιθανότητα υποβολής προτάσεων από την Επιτροπή εν είδει συνέχειας, ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία και τις αναλύσεις. Η παρούσα διαβούλευση σκοπό έχει να συμβάλει στον εμπλουτισμό της γνωστικής βάσης και να αποτελέσει οδηγό για τις μελλοντικές ενέργειες». Γίνεται κατανοητό ότι από την παρούσα διαβούλευση θα εξαχθούν στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αυστηροποίηση της «Στρατηγικής για τα Πλαστικά». Ενδεικτικά στο ερωτηματολόγιο υπάρχουν ερωτήσεις όπως οι παρακάτω:

 
  • Θα ήσασταν διατεθειμένος/-η να καταβάλετε ένα μικρό επιπλέον ποσό ως εγγύηση επιστροφής για τα πλαστικά μπουκάλια, το οποίο θα παίρνατε πίσω με την επιστροφή των μπουκαλιών στους εμπόρους λιανικής πώλησης;
  • Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει, αν πρέπει να γίνει κάτι, για να προωθηθεί η μετάβαση από τη χρήση των κυπέλλων μίας χρήσης στη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων κυπέλλων για τα ποτά που καταναλώνονται «στο δρόμο» (εκτός κατοικιών, εστιατορίων ή καταστημάτων τροφίμων);
  • Θα υποστηρίζατε πολιτικές οι οποίες θα οδηγούσαν στη σταδιακή κατάργηση των μη βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών επιτραπέζιων σκευών μίας χρήσης (όπως είναι τα κύπελλα, τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και οι αναδευτήρες) και στην προώθηση εκείνων που είναι κατασκευασμένα από βιοαποικοδομήσιμα υλικά ή εκείνων που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν;

 

Με τον εντεινόμενο πόλεμο κατά του κλάδου των πλαστικών παγκοσμίως η συμμετοχή σας στη διαβούλευση είναι απαραίτητη προκειμένου να ισχυροποιήσετε τη φωνή της παγκόσμιας βιομηχανίας.