preloader icon

22.08.2019
Θαλάσσια ρύπανση
Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Operation Clean Sweep» για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.
news image

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μελετών που αναφέρουν ότι τα θαλάσσια είδη, τα πτηνά, οι χελώνες και τα ψάρια καταπίνουν πλαστικά είδη, που επηρεάζουν την υγεία τους. Τα περισσότερα από αυτά τα πλαστικά αφορούν καταναλωτικά προϊόντα και έχουν απορριφθεί ανεύθυνα μετά από την χρήση τους από τους καταναλωτές. Ορισμένα από αυτά τα απορρίμματα έχουν παραχθεί από πλαστικούς κόκκους (pellet), που εισήλθαν στο ρεύμα αποβλήτων και στους ωκεανούς. Παρότι οι καταναλωτές είναι απόλυτα υπεύθυνοι για την ορθή απόρριψη των προϊόντων μετά την χρήση τους, η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών θέλοντας να λειτουργήσει υπεύθυνα πραγματοποιεί συντονισμένες ενέργειες για να βελτιώσει την κατάσταση και να συμβάλλει στην παρεμπόδιση εισόδου των πλαστικών στους θαλάσσιους χώρους.

Ήδη με την πρωτοβουλία «Operation Clean Sweep» οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια που μεταποιούν πλαστικά εκπαιδεύονται για το πώς να απορρίπτουν ορθά τους πλαστικούς κόκκους με στόχο να υπάρξουν μηδενικές απώλειες σε κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας. Η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών και ανάμεσα της και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λύσεων σε αυτό το σύνθετο κοινωνικό ζήτημα. Τα πλαστικά δεν πρέπει να καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Η ανεύθυνη απόρριψη τους δεν είναι αποδεκτή και θα πρέπει να υπάρξουν βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες.

Αυτήν την περίοδο, η «PlasticsEurope» αναπτύσσει ένα εργαλείο επικοινωνίας, το οποίο θα επιτρέψει αρχικά να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στη βιομηχανία πλαστικών. Η πρωτοβουλία «ZPL - Zero Pellet Loss» εγκαινιάστηκε το 2013 από την «PlasticsEurope» και από το 2015 υιοθετήθηκε το παγκόσμιο πρόγραμμα «Operation Clean Sweep»  με κοινό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την καθοδήγηση των μελών της. Η «PlasticsEurope» στοχεύει στην καθολική συμμετοχή των μελών της στο πρόγραμμα «Operation Clean Sweep». Η βιομηχανία πλαστικών  επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευσή της για δράσεις και σε άλλα προγράμματα πρόληψης των απορριμμάτων σύμφωνα με τη «Παγκόσμια Διακήρυξη» του 2011. Η Παγκόσμια Διακήρυξη επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, την έρευνα, τις βέλτιστες πρακτικές, τη δημόσια πολιτική, την ανακύκλωση και τον περιορισμό των πλαστικών κόκκων (pellet). Τα πλαστικά είναι αυταπόδεικτο ότι είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα μας και έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Συμβάλλουν παράλληλα στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Για την αποφυγή απορριμμάτων στους θαλάσσιους χώρους, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα πλαστικά προϊόντα μετά το τέλος του πρώτου κύκλου ζωής τους. Και η ευαισθητοποίηση με προγράμματα όπως το «Operation Clean Sweep» θα δώσει την κατάλληλη ώθηση ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να καταλήξουμε σε έναν κοινό στόχο. Μηδενικά πλαστικά απορρίμματα στους θαλάσσιους χώρους γιατί τα πλαστικά είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται.