Διευκρινίσεις για τις συσκευασίες διογκωμένης πολυστερίνης «EPS»
Τεκμηριωμένη απάντηση σε παραπλανητικές δημοσιεύσεις για τις συσκευασίες διογκωμένης πολυστερίνης, οι οποίες προήλθαν έπειτα από έκδοση δελτίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε ο «Γερμανικός Σύνδεσμος Πλαστικής Συσκευασίας IK» (Industrievereinigung Kunststoffverpackungen).
Στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνεργασίας, που έχει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με αντίστοιχους συνδέσμους στο εξωτερικό και με στόχο να ενημερώσει τα νεοφώτιστα μέλη του, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διογκωμένης πολυστερίνης, δημοσιεύει την απάντηση με σκοπό να ξεδιαλύνει διαδεδομένες παρανοήσεις, που δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα στο κοινό για το «EPS», που έχει καθιερωθεί ως ένα αποτελεσματικό υλικό συσκευασίας.
«Η ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης δεν αποτελεί γενική απαγόρευση για τις συσκευασίες διογκωμένης πολυστερίνης», όπως ανέφερε σε τίτλο της η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung». Όπως αντιλαμβάνεται κανείς και από τον τίτλο της οδηγίας, η απαγόρευση αφορά μόνο τις συσκευασίες μιας χρήσης - συγκεκριμένα τα ειδικά δοχεία τροφίμων και ποτών από διογκωμένη πολυστερίνη», όπως επισημαίνει ο «Γερμανικός Σύνδεσμος Πλαστικής Συσκευασίας, IK».
«Προϋπόθεση για την απαγόρευση αποτελεί η συσκευασία από διογκωμένη πολυστερίνη να περιέχει τρόφιμα που δεν απαιτούν περαιτέρω προετοιμασία και προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Όλες οι άλλες συσκευασίες από διογκωμένη πολυστερίνη δεν επηρεάζονται από την Οδηγία 2019/904 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συσκευασίες EPS που αναφέρονται στην Οδηγία 2019/904 αντιπροσωπεύουν ένα μόνο από τους πολλούς τομείς εφαρμογής για αντίστοιχες συσκευασίες. Η πλειοψηφία χρησιμοποιείται για τη συσκευασία ηλεκτρικών συσκευών / λευκών ειδών, όπως επίσης και για δοχεία μεταφοράς ευαίσθητων ιατρικών / φαρμακευτικών προϊόντων, που απαιτούν θερμομόνωση, που θα πρέπει δηλαδή να διατηρούνται δροσερά ή ζεστά.
Οι συσκευασίες από διογκωμένη πολυστερίνη χρησιμοποιούνται επίσης στη βιομηχανία τροφίμων για να προστατεύουν ευαίσθητα στη θερμοκρασία τρόφιμα όπως το φρέσκο ψάρι.Θα ήταν δύσκολο να αντικατασταθεί η συσκευασία από διογκωμένη πολυστερίνη σε όλες αυτές τις εφαρμογές, λόγω των ευνοϊκών ιδιοτήτων της. Κανένα από τα εναλλακτικά υλικά δεν είναι πιο αποτελεσματικό προς το περιβάλλον για τη συσκευασία και τη μεταφορά αυτών των προϊόντων (πηγή: EUMEPS / FWC 2018 LCA Fish Box).
Οι συσκευασίες από διογκωμένη πολυστερίνη ανακυκλώνονται
Τα προϊόντα από διογκωμένη πολυστερίνη μπορούν να ανακυκλωθούν αποτελεσματικά, μιας και αποτελούνται αποκλειστικά από πολυστυρένιο. Σχεδόν το 50% του υλικού ανακυκλώνεται με επιτυχία στη Γερμανία (πηγή: Conversio Study 2017 για τις ροές αποβλήτων EPS). Ωστόσο, οι αναφορές στο άρθρο της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung» δημιουργούν την εντύπωση ότι αφενός το EPS δεν ανακυκλώνεται και αφετέρου ότι προκαλεί προβλήματα στις ροές ανακύκλωσης των υπολοίπων υλικών. Κάτι που δεν συμβαίνει», όπως υπογραμμίζει ο «Γερμανικός Σύνδεσμος Πλαστικής Συσκευασίας».
Η σύνθεση των συσκευασιών EPS
Οι συσκευασίες από διογκωμένη πολυστερίνη αποτελούνται από δύο συστατικά. Το 98% είναι αέρας και το μόλις το 2% είναι πολυστυρένιο. Όπως τα περισσότερα πλαστικά υψηλής ποιότητας, η διογκωμένη πολυστερίνη δεν είναι βιοδιασπώμενη. Ως υλικό συσκευασίας, το EPS προσφέρει σταθερότητα, υψηλή αντοχή στη συμπίεση, είναι επίσης αδιάβροχο, ανθεκτικό στις συγκρούσεις και παρέχει θερμομόνωση όπως απαιτούν οι σχετικές εφαρμογές.
Αντιθέτως, αναπτύχθηκαν βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά για εφαρμογές που περιλαμβάνουν συλλογή βιολογικών αποβλήτων και γεωργικά φιλμ. Η διογκωμένη πολυστερίνη έχει αποκτήσει μια κακή φήμη, όπως και τα πλαστικά χωρίς να υπάρχει λόγος. Το υλικό είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων, παρέχοντας αποτελεσματική προστασία. Για την παραγωγή προϊόντων από διογκωμένη πολυστερίνη απαιτούνται λιγότερες πρώτες ύλες, χημικές ουσίες και χρήση νερού σε σχέση με άλλα υλικά συσκευασίας. Τα παραπάνω καθιστούν το EPS ένα πραγματικά βιώσιμο υλικό συσκευασίας.
Το πολυστυρένιο είναι πλαστικό.
Για λόγους που η βιομηχανία δεν αντιλαμβάνεται, η διογκωμένη πολυστερίνη αναφέρεται συχνά ως μια ειδική κατηγορία, δίπλα στο πλαστικό. Το EPS είναι πλαστικό. Η ανάλυση των πιο συνηθισμένων τύπων αποβλήτων που εντοπίζονται στις παραλίες και καλύπτονται από την Οδηγία 2019/904 για τα πλαστικά μιας χρήσης κάνει επίσης αυτήν την παραπλανητική διάκριση. Αυτός ο διαχωρισμός συμβάλλει στη σύγχυση και τις παραπλανητικές ερμηνείες και είναι εσφαλμένος» καταλήγει ο «Γερμανικός Σύνδεσμος Πλαστικών Συσκευασιών ΙΚ».
Το παρακάτω βίντεο προσφέρει μια αντιπροσωπευτική εικόνα των πολλών δυνατοτήτων που έχει η διογκωμένη πολυστερίνη σε διαφορετικές εφαρμογές.