Τα πλαστικά στη μάχη κατά της πανδημίας και στην Ελλάδα με την χρήση προστατευτικών ασπίδων
Συνέντευξη του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της «TED3D», Ηλία Φρυτζαλά στα «Πλαστικά Χρονικά»
Το ξέσπασμα του Covid-19 παγκοσμίως βρήκε την ανθρωπότητα ολότελα απροετοίμαστη. Και ενώ κάποιες χώρες αντιμετώπισαν τον συντριπτικό κίνδυνο αποτελεσματικά, έγινε ξεκάθαρο από τις πρώτες ημέρες ότι θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα, ιδίως για το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα έπρεπε να μείνει απρόσιτο από τον ιό για να βοηθήσει τους πολίτες, που θα νοσήσουν.
Το νοσηλευτικό προσωπικό σε κάθε χώρα είναι εξοικειωμένο με τη χρησιμότητα των πλαστικών στην καθημερινότητα του. Είναι η αποτελεσματική ασπίδα του απέναντι σε κάθε ιό, μόλυνση, κάθε κίνδυνο. Ιδίως, τώρα, εν μέσω πανδημίας.
Στην αρωγή του νοσηλευτικού προσωπικού για αυξημένη προστασία διαπιστώσαμε παγκόσμια κινητοποίηση. Οι περισσότερες προσπάθειες είχαν δύο κοινά. Το 3D printing και την πρώτη ύλη των πλαστικών.
Έτσι και στην Ελλάδα, η εταιρεία «TED3D» με έδρα το Βόλο, κινήθηκε γρήγορα και κατόρθωσε να εφοδιάσει με περισσότερες από 5.000 ασπίδες το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, όπως εξηγεί στα «Πλαστικά Χρονικά», ο επικεφαλής ερευνητής, Ηλίας Φρυτζαλάς. «Αρχίσαμε, παίρνοντας την αφορμή από αντίστοιχες κινήσεις που έγιναν από τις χώρες που ξεκίνησε το πρόβλημα. Έτσι αναδείχτηκε η ικανότητα εταιριών όπως το TED3D να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη βοήθεια των φορέων υγείας αναφοράς 1η γραμμής.
Με αφορμή αυτό συστήθηκε η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από εμάς, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον επίκουρο καθηγητή κ. Γεώργιο Σαχαρίδη, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Λάρισας με τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τη συμβολή του κ. Ηλία Καραμέτου, Διευθυντή Επειγόντων του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείο Βόλου.
Αυτή η ομάδα ξεκίνησε το έργο της πριν περίπου 1 μήνα από σήμερα, καταγράφοντας, μελετώντας, σχεδιάζοντας, παράγοντας και δοκιμάζοντας δοκίμια ειδών πρώτης ανάγκης.
Έτσι λοιπόν καταλήξαμε και στην ασπίδα, που είναι 100% δικό μας σχέδιο και τα σημαντικά προτερήματά της σε σχέση με όλες τις άλλες, είναι ότι είναι περίκλειστη, προστατεύοντας από αυτί σε αυτί, όλο το κούτελο και πολύ κάτω από το πιγούνι.
Ενώ τέλος, έχουμε μελετήσει ώστε η χρήση της να γίνεται χωρίς ο χρήστης να πιάσει την εξωτερική επιφάνεια του προσωπείου, και άρα να μην έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε μικρόβια και ιούς. Έως σήμερα έχουμε καταφέρει να παράγουμε και να παραδώσουμε 5.000+ ασπίδες και ελπίζουμε να παράγουμε άλλες τόσες περίπου.
Η προστασία από αυτές τις ασπίδες είναι τεράστια και για αυτό η ερώτηση έρχεται αυθόρμητα. Γιατί χρησιμοποιούνται τα πλαστικά ως πρώτη ύλη; «Είναι προφανώς το μόνο υλικό και δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εν λόγω ειδών πρώτης ανάγκης, που ούτως ή άλλως παράγονται από πλαστικά. Εμείς χρησιμοποιούμε βιοσυμβατά θερμοπλαστικά που επιδέχονται ήπιας αποστείρωσης (πχ PP, PET, PC)» μας λέει ο κύριος Φρυτζαλάς.
Πάντως, το 3D Printing σε αυτή την συγκυρία αποδεικνύεται σωτήριο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία. «Ισχύει, και προφανώς όχι μόνο για αυτήν περίπτωση. Βέβαια εδώ θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω ότι για εμάς το manufacturing έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, είτε είναι additive, είτε subtractive και είμαστε πολύ υπέρ των υβριδικών και συνδυαστικών λύσεων που είναι και οι πιο ολοκληρωμένες. Γενικώς τείνει πλέον η κοινότητα και το κοινό να θεωρούν το 3D printing το "άγιο δισκοπότηρο" κάτι που δεν ισχύει φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις. Για να δώσω ένα παράδειγμα, το 3D printing, έτσι όπως εφαρμόζεται παγκοσμίως από την κοινότητα έχει καταλήξει ότι για την ασπίδα προστασίας, έχει έναν σκελετό 3D printed που παίρνει κατά μέσο όρο περί την 1 ώρα να παραχθεί και ένα προσωπείο (το "τζάμι" μπροστά) που παράγεται με subtractive μεθόδους. Εμείς, με το σχέδιο που υλοποιήσαμε, καταφέραμε να παράγουμε 30 ασπίδες ανά ώρα, που φυσικά μία από τις απόλυτες αρχές και τις απαιτήσεις του σχεδιασμού σε τέτοιες περιπτώσεις είναι και ο χρόνος παραγωγής»!
Η Πανδημία βρίσκει τον κύριο Φρυτζαλά και τους συνεργάτες του σε άμεση επαφή με την πρώτη γραμμή κρούσης στο υγειονομικό σύστημα και έχει περισσότερα δεδομένα για την έκβαση της μεγάλης περιπέτειας της ανθρωπότητας. «Οι εκτιμήσεις είναι μάλλον αισιόδοξες. Όχι βέβαια ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει, αλλά ότι μάλλον φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενο» λέει ο κύριος Φρυτζαλάς, ο οποίος απευθύνει και μια έκκληση.
«Η δράση όλη είναι μια κοινωνική προσφορά της ερευνητικής ομάδας, οπότε εάν κάποιος/α θα ήθελε να μας στηρίξει οικονομικά θα μας δινόταν η ευκαιρία να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε το έργο μας.
Έχουν ήδη υπάρξει τέτοιες κινήσεις για δωρεές, κάτι που είναι εξαιρετικά ευχάριστο και εξ αυτού το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άνοιξε λογαριασμό δωρεών και για τη διαδικασία υπεύθυνος είναι ο κ. Σαχαρίδης».