preloader icon

11.12.2017
Τα νέα του Συνδέσμου
Μελέτη της ICAP για την ελληνική βιομηχανία πλαστικών σωλήνων  - Σε πτωτική τροχιά η αγορά
news image

 

Σε πτωτική τροχιά παρέμεινε η αγορά πλαστικών σωλήνων στη χώρα μας σύμφωνα με κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της «ICAP Group ΑΕ». Όπως αναφέρει ο senior consultant της «ICAP Group», Μάρκος Κοντοές, οι συνεχείς ανακατατάξεις των τελευταίων ετών, λόγω διακοπής λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων, έχουν εντείνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό. Ο εν λόγω ανταγωνισμός, υποχρεώνει τις (μεγαλύτερες κυρίως) παραγωγικές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν επενδύσεις με σκοπό την ανανέωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση της παραγωγικής τους διαδικασίας, καθώς και την επέκταση του δικτύου διανομής. Ο κυριότερος, ωστόσο, παράγοντας που διαμορφώνει το ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι η πτώση της ζήτησης. Η αγορά πλαστικών σωλήνων καλύπτεται κυρίως από εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, η δε εισαγωγική διείσδυση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Η εγχώρια παραγωγή πλαστικών σωλήνων ήταν φθίνουσα από το 2009 και έπειτα, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 19%. Το 2016 παρουσίασε νέες απώλειες, καθώς μειώθηκε κατά 10% περίπου.  Όσον αφορά τη συμμετοχή της κάθε κατηγορίας στο σύνολο της παραγωγής για το 2016, οι άκαμπτοι σωλήνες (κυρίως από PVC) εκτιμάται ότι κάλυψαν το 43%, οι σωλήνες πολυαιθυλενίου συμμετείχαν με ποσοστό 46%, ενώ οι εύκαμπτοι από PVC εκτιμάται ότι κατέλαβαν μερίδιο 11%. Η Διευθύντρια Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της «ICAP Group», Σταματίνα Παντελαίου, επισημαίνει σχετικά με τις εξελίξεις της συγκεκριμένης αγοράς: «Η φαινομενική κατανάλωση πλαστικών σωλήνων στη χώρα μας διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα τη χρονική περίοδο 2000-2008. Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε (2009-2016) η εν λόγω κατανάλωση συρρικνώθηκε με έντονο ρυθμό. Το 2016 παρέμεινε σε φθίνουσα τροχιά, μειωμένη κατά 10% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος.  Σημειώνεται ότι την περίοδο της συνεχούς πτώσης της αγοράς πλαστικών σωλήνων, ορισμένες βιομηχανίες είτε διέκοψαν εντελώς την παραγωγή τους, είτε την περιόρισαν, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων με εδραιωμένη και μακρόχρονη παρουσία.

Το 2016 οι πλαστικοί σωλήνες από πολυαιθυλένιο εκτιμάται ότι απέσπασαν το 49% περίπου της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης, ενώ οι άκαμπτοι και εύκαμπτοι σωλήνες από PVC απέσπασαν ποσοστό 43% και 8% αντίστοιχα».  Οι συνολικές εισαγωγές πλαστικών σωλήνων κορυφώθηκαν το 2008. Έκτοτε σημειώθηκε υποχώρηση των εισαγωγών λόγω της οικονομικής ύφεσης. Το 2015 οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά 14,6% σε σχέση με το 2014. Η μέση αξία εισαγωγής διαμορφώθηκε το 2015 σε 2.808 ευρώ/τόνο (από 2.425 ευρώ/τόνο το 2014). Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισαγωγών αφορούν άκαμπτους σωλήνες, το ποσοστό των οποίων κάλυψε το 71% περίπου. Οι εξαγωγές πλαστικών σωλήνων κατέγραψαν πτώση τα τελευταία χρόνια, ενώ εμφάνισαν τάση σταθεροποίησης την τελευταία διετία (2014-2015). Η μέση αξία εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 4.024 ευρώ/τόνο το 2015. Την περίοδο 2012-2015, η κατηγορία των εύκαμπτων σωλήνων (χωρίς εξαρτήματα) κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών και το ποσοστό συμμετοχής της στο σύνολο των εξαγωγών πλαστικών σωλήνων ανήλθε σε 54% περίπου το 2015. Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό που σχηματίσθηκε στα πλαίσια της μελέτης βάσει δείγματος 10 αντιπροσωπευτικών παραγωγικών εταιρειών πλαστικών σωλήνων, το σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε μείωση κατά 3,7% το 2015 ως προς το 2014.

Οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις περιορίστηκαν (κατά 5,3%) και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 6% περίπου. Οι συνολικές πωλήσεις των 10 επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, το συνολικό κόστος πωληθέντων περιορίστηκε σημαντικά, με συνέπεια τη μικρή μόνο υποχώρηση των αντίστοιχων μικτών κερδών. Το λειτουργικό αποτέλεσμα μειώθηκε κατά 2,7% και παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, το καθαρό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εταιρειών υποχώρησε κατά 3% το 2015, ενώ τα κέρδη EBITDA περιορίστηκαν κατά 7,3% το 2015 ως προς το 2014.