preloader icon

14.12.2017
Ειδήσεις
Ο Σ.Β.Π.Ε. στην εκδήλωση του ΕΛΟΤ για την παγκόσμια ημέρα προτύπων
news image

 

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων, με θέμα «Πρότυπα για Βιώσιμες και Έξυπνες πόλεις», διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Dr Ηλίας Μάμαλης, ο οποίος εκπροσώπησε τον σύνδεσμο σε μια εκδήλωση, όπου σκοπός της ήταν η ενημέρωση για τις εξελίξεις στην τυποποίηση, στις τεχνολογίες και στις πρακτικές για τις βιώσιμες, έξυπνες, ανθεκτικές, ασφαλείς, και ανοικτές πόλεις σε όλους. Το έργο ανάπτυξης και καθιέρωσης  ελληνικών προτύπων για τη βιωσιμότητα των πόλεων βασίζεται σε διεθνή πρότυπα διαχείρισης (ISO 37101), δεικτών αναφοράς επιδόσεων των δήμων (ISO 37120) και μοντέλα αξιολόγησης των επιδόσεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους 17 γενικούς στρατηγικούς στόχους (SDGs) της διεθνούς συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη βιώσιμη ανάπτυξη (The 2030 Agenda for Sustainable Development) και ειδικότερα το στόχο 11 για πόλεις έξυπνες, ανθεκτικές, ασφαλείς, προσβάσιμες και ανοικτές πόλεις σε όλους χωρίς αποκλεισμούς (Make cities and human settlements inclusive, safe, resilient and sustainable). Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση αν και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, οι στρατηγικές για την επίτευξη της βιωσιμότητας των πόλεων είναι τοπικές σε μεγάλο βαθμό, και ως εκ τούτου διαφέρουν στο πλαίσιο εφαρμογής και στο περιεχόμενο από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Για το σκοπό αυτό ο ΕΛΟΤ προτείνει την υιοθέτηση του Προτύπου - πλαισίου για το Σύστημα Διαχείρισης ως βάση για την ανάπτυξη ελληνικού προτύπου έξυπνης πόλης. Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση της πρότασης για το υπόδειγμα της ελληνικής πόλης του μέλλοντος ενώ παρουσιάστηκαν  οι απόψεις στελεχών από Δήμους και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δημόσια Διοίκηση/Υπουργεία και  από Παρόχους δικτύων και έξυπνων υποδομών και υπηρεσιών π.χ. στις τηλεπικοινωνίες, ΤΠΕ, ενέργεια, και διαχείριση αποβλήτων.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επιπλέον 3 ενότητες ανάδειξης ταυτότητας, των διακριτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών πόλεων:


  1. Αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς(η πόλη ως τουριστικός προορισμός)
  2. Καινοτομία(μαθησιακό περιβάλλον και καινοτομικότητα/σκέψη, στρατηγική ευφυΐας Διαχείριση της δημιουργικότητας/της διανοητικής ιδιοκτησίας/ των συνεργασιών και Αξιολόγηση
  3. Σχεδιασμός για όλους, προσβασιμότητα ΑμεΑ/ Ανοικτά δεδομένα και εφαρμογές.

 

Για τον καθορισμό και καθιέρωση δεικτών αναφοράς επιδόσεων που ανταποκρίνονται στις σημερινές και αυριανές ανάγκες των πόλεων, ο ΕΛΟΤ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους-ειδικούς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να συμμετάσχουν στην εσωτερική διαβούλευση για την ανάπτυξη του σχεδίου ελληνικού προτύπου που στη συνέχεια προβλέπεται, στις αρχές του 2018, να τεθεί σε ανοικτή δημόσια κρίση, με ανάρτηση στις ιστοσελίδες ΕΛΟΤ και ΚΕΔΕ.