preloader icon

18.07.2021
Ειδήσεις
Συνέντευξη του Προέδρου της «Polymers for Europe Alliance», Ρον Μαρς
news image

«Αποκλιμάκωση της κρίσης από τον Αύγουστο»

 

Τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά των πρώτων υλών στην Ευρώπη έχει γίνει ασφυκτική σαν θηλιά για τους μεταποιητές πλαστικών.

 

Έλλειψη πρώτων υλών και ιστορικά ρεκόρ στις τιμές, σε όσες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες, δημιουργούν μια υπαρξιακή κρίση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών στην Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.

 

Οι μεταποιητικές εταιρείες έχουν αποδυθεί σε ένα κυνήγι υλικών για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγή τους και να παραδώσουν έγκαιρα τις παραγγελίες στους πελάτες τους.

 

Με την κατάσταση να θυμίζει έντονα το 2015, όταν είχαν κηρυχθεί μια σειρά από Force Majeure, που απείλησαν τη βιομηχανία, τα «Πλαστικά Χρονικά» απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο της «Polymers for Europe Alliance», του οργανισμού, που συστήθηκε εκείνη την εποχή από τη «EuPC» για να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση πρώτων υλών στην Ευρώπη. 



 

Ο Ρον Μαρς, ο οποίος συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της «EuPC» σε μια αρκετά έντονη περίοδο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές, αφιέρωσε λίγο χρόνο προκειμένου να ρίξει φως στις πτυχές αυτής της υπόθεσης, που έχει επηρεάσει λίγο πολύ όλες τις εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.

 

Καταρχάς, τον ρωτήσαμε αν μπορεί να συγκρίνει τη σημερινή εποχή με το 2015. «Υπάρχει μια θεμελιακή διαφορά ανάμεσα στις δύο περιόδους» υποστηρίζει ο κ. Μαρς στη συνέντευξη του στα «Πλαστικά Χρονικά».

 

«Το 2015, η κήρυξη των Force Majeure από τα εργοστάσια των προμηθευτών πρώτων υλών προκάλεσε εκείνη τη σημαντική κρίση. Σήμερα, η κρίσητων πρώτων υλών δεν δημιουργήθηκε από τα Force Majeure αλλά επιδεινώθηκε από αυτά.

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 2020, οι τιμές στις πρώτες ύλες ήταν αρκετά καλές. Τα περιοριστικά μέτρα, που λήφθηκαν για τον περιορισμό τηςπανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής των μεταποιητικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Έτσι, πολλές πρώτες ύλες, που προορίζονταν για την Ευρώπη κατευθύνθηκαν στην Κίνα και στις Η.Π.Α., οι βιομηχανίες των οποίων είχαν αρχίσει να αυξάνουν σημαντικά την παραγωγή τους.

 

Περίπου τον Δεκέμβριο του 2020, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες άρχισαν να κάνουν το come back και τότε λόγω του γεγονότος, που σας είπα νωρίτερα, υπήρξαν ελλείψεις σε πρώτες ύλες, μιας και αυτές είχαν διοχετευθεί στις Η.Π.Α. και την Κίνα» μας λέει ο κ. Μαρς, ο οποίος περιγράφει ως «GroundZero» της κρίσης, που συνεχίζει να σοβεί στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2021.

 

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τις Η.Π.Α., με μια τρομερή κακοκαιρία στο Τέξας, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί προμηθευτές πολυαιθυλενίου, πολυπροπυλενίου και PVC να κηρύξουν Force Majeure.

 

Όπως γνωρίζετε, σε εκείνη την περιοχή των Η.Π.Α. είναι εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες πρώτων υλών στον κόσμο. Περίπου το 20% της παραγωγής πρώτων υλών προοριζόταν για την Ευρώπη και έπειτα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, που έπληξαν την περιοχή δεν έφτασαν ποτέ.

 

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους του τι συνέβη, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουμε στη διάθεση μας, σχεδόν το 75% της παραγωγής πολυαιθυλενίου διακόπηκε, το 60% του πολυπροπυλενίου και το 55% του PVC» μας λέει ο κ. Μαρς.

 

Μάλιστα, η «Wall Street Journal» εκτίμησε εκείνες τις ημέρες ότι η συνολική ζημιά ξεπέρασε τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

«Οι ζημιές ήταν σαφώς μεγάλες. Από εκεί και πέρα υπήρξε σίγουρα μια εκμετάλλευση της κατάστασης από τους προμηθευτές πρώτων υλών, οι οποίοι χρέωσαν με πολύ υψηλές τιμές τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση» λέει στα «Πλαστικά Χρονικά» ο κ Μαρς

 

Φυσικά, όλοι πλέον αναρωτιούνται πότε θα εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση, που έχει προκαλέσει προς το παρόν αμυχές σε όλους αλλά σύντομα αν παραμείνει δύναται να δημιουργήσει και ανεπούλωτες πληγές στη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών εταιρειών στην Ευρώπη.

 

«Δεν θα έλεγα σε κανέναν να περιμένει σημαντική βελτίωση τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Από τα στοιχεία που έχουμε, τις διαπραγματεύσεις, που έχουμε κάνει με τους προμηθευτές πρώτων υλών, φαίνεται ότι οι τιμές θα επανέλθουν κοντά στα κανονικά επίπεδα από τον Αύγουστο του 2021.

 

Εκείνη την εποχή φαίνεται ότι θα υπάρξει και πάλι κανονική ροή πρώτων υλών και θα μπορέσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τα όσα συνέβησαν αυτή την περίοδο» λέει ο κ. Μαρς.


 

Η «Polymers for Europe Alliance» ιδρύθηκε το 2015 με καταστατικό στόχο να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους προμηθευτές πρώτων υλών προκειμένου να μην επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή, με τη μεγάλη κρίση των Force Majeure, που προκάλεσε πρόβλημα σε όλη την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

 

Τον ρωτήσαμε, αν ήλθαν σε επαφή με τους Προμηθευτές σε αυτή τη συγκυρία.

 

«Φυσικά. Μιλάμε μαζί τους αυτή την περίοδο. Κοιτάξτε προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με τους προμηθευτές και για αυτό εγκαινιάσαμε τα βραβεία Best Polymer Producers Awards for Europe. Είναι μια ευκαιρία να ερχόμαστε κάθε χρόνο μαζί τους και να συζητάμε σε ένα καλό περιβάλλον τα προβλήματα μας.

 

Αυτή την περίοδο δεν είμαστε χαρούμενοι ασφαλώς με τα όσα συμβαίνουν. Πιστεύω ότι εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις και αύξησαν δυσανάλογα τις τιμές. Αλλά όταν μιλάμε μαζί τους μας λένε ότι και για αυτούς δεν είναι εύκολη κατάσταση. Χρειάζεται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα και οι αυξήσεις μετακυλύονται στους μεταποιητές» υποστηρίζει ο κ. Μαρς, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με αρκετές μεταποιητικές εταιρείες στην Ευρώπη αυτή την περίοδο.

 

«Λαμβάνουμε αναφορές ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία από τη μεταποιητική βιομηχανία να αποκτήσει τις απαιτούμενες πρώτες ύλες προκειμένου να εκπληρώσουν τις υπογεγραμμένες παραγγελίες τους προς τους πελάτες τους. Όταν τα καταφέρνουν, οι τιμές είναι πολύ αυξημένες. Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

 

Προφανώς, ρωτήσαμε αν διαδραματίζει ρόλο στην έλλειψη πρώτων υλών και τις αυξημένες τιμές το γεγονός ότι χρειάζεται να παραχθεί ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός.

 

«Όπως σας είπα, τον Σεπτέμβριο του 2020 η κατάσταση ήταν αρκετά καλή. Τότε παραγόταν προστατευτικός εξοπλισμός χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τις πρώτες ύλες. Σίγουρα έχουν υπάρξει προβλήματα στον εφοδιασμό λόγω της πανδημίας. Τα κοντέινερ μεταφοράς είναι λιγότερα αλλά αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα μας αυτή τη περίοδο».

 

Ολοκληρώσαμε αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη ρωτώντας τον κ. Μαρς ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της «Polymers for Europe Alliance».

 

«Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι για την Ευρώπη να αποκτήσει αυτάρκεια στις πρώτες ύλες και να μην εξαρτάται από τις Η.Π.Α. ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Είναι εύκολο; Σαφώς όχι.

 

Δεν θα φέρουν τις παραγωγικές τους μονάδες στην Ευρώπη οι μεγάλες εταιρείες επειδή απλά τους το ζητάμε. Αλλά είναι κάτι που το συζητάμε μαζί τους και θέλουμε από κοινού να βρούμε τους τρόπους που θα το κατορθώσουμε. Θα είναι αμοιβαία επωφελές για όλα τα εμπλεκόμενα μέρα. Μια τέτοια αλλαγή θα είναι game changer» αναφέρει στη συνέντευξη του στα «Πλαστικά Χρονικά» ο Ρον Μαρς.