H «PlasticsEurope» υποστηρίζει τη χρήση 30% ανακυκλωμένου υλικού σε νέες συσκευασίες έως το 2030.
Την υποστήριξη της στους στόχους μείωσης της υπερβολικής συσκευασίας και των απορριμμάτων που προέρχονται από αυτή επανέλαβε η «PlasticsEurope» με ανακοίνωση της, με την ευκαιρία της αναθεώρησης της Οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (PPWD).
Ο Σύνδεσμος των Ευρωπαίων Παραγωγών Πλαστικών θεωρεί την εφαρμογή της συγκεκριμένης Οδηγίας ως το κλειδί για τη μετάβαση σε μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία για τα πλαστικά.
Επιπρόσθετα, η «PlasticsEurope» υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτικό στόχο χρήσης ανακυκλωμένων υλών κατά 30% στις πλαστικές συσκευασίες έως το 2030.
Τα μέλη της «PlasticsEurope» εργάζονται ήδη με συνέπεια για την επίτευξη αυτού του κεφαλαιώδους στόχου, επενδύοντας δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των ανακυκλωμένων πρώτων υλών και την εύρεση νέων τεχνολογικών λύσεων.
Οι επενδύσεις σε τεχνολογίες, όπως η χημική ανακύκλωση είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας τέτοιας υποχρέωσης.
Η «PlasticsEurope» εκτιμά ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις των μελών της για την υιοθέτηση αυτής της ζωτικής τεχνολογίας και την κατασκευή υποδομών κυμαίνονται από 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 έως 7,2δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Πρόεδρος της «PlasticsEurope» και Διευθύνων Σύμβουλος της «Covestro»,Δρ. Μάρκους Στέιλεμαν δήλωσε: «Η ανθρωπότητα θα πρέπει να υιοθετήσει την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Αποτελεί το κλειδί για την κλιματική ουδετερότητα, τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η υποστήριξη μας στον υποχρεωτικό στόχο χρήσης ανακυκλωμένου περιεχομένου στις νέες πλαστικές συσκευασίες στην Ε.Ε. καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για επιτάχυνση της υιοθέτησης της κυκλικής οικονομίας και συμβάλλει στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. για την «Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal) και την Κυκλική Οικονομία.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειαζόμαστε νέο τρόπο σκέψης, καινούρια νοοτροπία και αλλαγές στη συμπεριφορά. Επίσης, προϊόντα υψηλότερης απόδοσης, καινοτόμο σχεδιασμό και νέες υποδομές, μεταξύ άλλων.
Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το ανακυκλωμένο περιεχόμενο, που προέρχεται από τα «απόβλητα» θα εξάγεται μέσω μιας τεχνολογικά ουδέτερης προσέγγισης που θα περιλαμβάνει τόσο τη μηχανική όσο και τη χημική ανακύκλωση».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της«PlasticsEurope», Βιρτζίνια Γιάνσενς, σχολίασε: «Χρειαζόμαστε ένα εναρμονισμένο πλαίσιο πολιτικής στην ΕΕ που να παρέχει σιγουριά και να προσφέρει κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις στις υποδομές συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης αλλά και στις νέες τεχνολογίες, όπως η χημική ανακύκλωση.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της ενιαίας αγοράς. Ωστόσο, η συστημική αλλαγή απαιτεί συντονισμένη συνεργασία. Μόνο με τη συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την αλυσίδα αξίας μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Με τις κατάλληλες συνθήκες, η βιομηχανία των πλαστικών θα είναι πολύ διαφορετική σε 10 χρόνια από τώρα».
Η «Κυκλική Συμμαχία για τα Πλαστικά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του είδους της συντονισμένης συνεργασίας, η οποία είναι απαραίτητη. Η συμμαχία, στην οποία η «PlasticsEurope» διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, έχει περισσότερα από 290 μέλη της αλυσίδας αξίας που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν 10 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένου περιεχομένου σε νέα προϊόντα έως το 2025.