Επιστολή «Σ.Β.Π.Ε.» στο Υπουργείο Ανάπτυξης για άρση εξαίρεσης από επενδυτικό πρόγραμμα
Να αρθεί η εξαίρεση του ΚΑΔ 22. 2 από το επενδυτικό πρόγραμμα: «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ» του άξονα 2.3 «Ψηφιοποίηση των Επιχειρήσεων», αλλά και τα επόμενα που θα προκηρυχθούν ζήτησε ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» με επιστολή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Η εξαίρεση αυτή πλήττει ευθέως τα μέλη του «Σ.Β.Π.Ε.», που συνεισφέρουν έμπρακτα στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» θα ήθελε να σας ευχαριστήσει για τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλετε προκειμένου να επιτευχθεί σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της.
Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.
Για τον λόγο αυτό μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι σε ένα από τα τελευταία επενδυτικά προγράμματα, το: «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ» του άξονα 2.3 «Ψηφιοποίηση των Επιχειρήσεων», της Δράσης 16706 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0,εξαιρείται ο «Κωδικός αριθμός δραστηριότητας» (ΚΑΔ) 22.2, που αφορά ουσιαστικά όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών.
Αυτή η απόφαση ελήφθη με βάση το επισυναπτόμενο «Celex» για την εφαρμογή της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) και προφανώς βασίστηκε στην ευρέως διαδεδομένη παρανόηση ότι τα πλαστικά μολύνουν το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, όμως, η βιομηχανία πλαστικών και τα προϊόντα της, τα οποία είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, όπως διαπίστωσε και σε πρόσφατη μελέτη η εταιρεία «McKinsey».
Στην περίπλοκη πρόκληση της διαχείρισης των απορριμμάτων η βιομηχανία πλαστικών πρωτοστατεί με λύσεις και καινοτομίες, που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ τα πλαστικά είναι το υλικό - πυλώνας της εμβληματικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κυκλικής Οικονομίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, με τον εταίρο μας στην Ευρώπη, την «EuPC» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών) απευθύναμε την ερώτηση αν η βιομηχανία πλαστικών έχει εξαιρεθεί και σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα επενδυτικά προγράμματα και λάβαμε αρνητική απάντηση.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του «ΙΟΒΕ», η ελληνική βιομηχανία πλαστικών συνεισφέρει με περίπου3 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στην οικονομία ενώη άμεση και έμμεση απασχόληση που προσφέρει, φτάνει το 1,8% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας. Η ελληνική βιομηχανία των πλαστικών είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και συνεισφέρει σχεδόν το 4% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Τα μέλη μας βρίσκονται στον πυρήνα της καινοτομίας και η συνεισφορά τους σε επενδυτικά προγράμματα μπορεί να συμβάλλει στην καθοριστική, περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Για τους παραπάνω λόγους, ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» σας ζητεί να αρθεί η εξαίρεση του ΚΑΔ 22. 2 από το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα και τα επόμενα που έπονται και να συμπεριλάβετε σε αυτό τα μέλη της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών που συνεισφέρουν έμπρακτα στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.
Με εκτίμηση,
Βασίλης Γούναρης
Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος