05.12.2022
Τα νέα του Συνδέσμου
Επιστολή «ΣΒΠΕ» στον Πρωθυπουργό για λήψη μέτρων στήριξης
Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανικής Περιοχής της Τρίπολης, στις αρχές Δεκεμβρίου με αφορμή την περιοδεία του στην αρκαδική πόλη.
Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της μονάδας ανακύκλωσης μέλους του «Σ.Β.Π.Ε.», της εταιρείας, «ΠΟΚΑΣ Αρκαδική Ανακύκλωση ΕΠΕ».
Ο κ. Μητσοτάκης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο της εταιρείας στον κλάδο της ανακύκλωσης πλαστικών και είχε διεξοδική συζήτηση με τους υπεύθυνους της βιομηχανίας για τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του στην μονάδα ανακύκλωσης είχε γίνει αποδέκτης του έντονου προβληματισμού, που επικρατεί στους κόλπους της βιομηχανίας πλαστικών για μια σειρά προκλήσεων, που απειλεί την βιωσιμότητα της.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί μια «θηλιά» στην προσπάθεια της βιομηχανίας να παραμείνει ανταγωνιστική σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Ως εκ τούτου, ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη ενημερώνοντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία και προτείνοντας μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους κλάδους.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής ακολουθεί:
«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» εκπροσωπεί τα μέλη της ελληνικής βιομηχανίας από το 1958 έως και σήμερα και αποτελεί έναν πολύτιμο συμπαραστάτη της Πολιτείας στην κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη της οικονομίας.
Αφορμή για να σας στείλουμε την παρούσα επιστολή αποτελεί η «ασφυκτική» κατάσταση στην έχει περιέλθει ο κλάδος μας και οι εργαζόμενοι του σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία.
Έχετε αποδείξει εμπράκτως, κατά την διάρκεια της θητείας σας, την διάθεση σας για να αποτελέσετε αρωγό στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουμε Πολιτεία και επιχειρήσεις προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Τα εμπόδια που ορθώνονται, όμως, σε αυτήν την προσπάθεια είναι όπως γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, αρκετά.
Έπειτα από την10ετή οικονομική ύφεση, που έπληξε σφοδρά όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους ,η βιομηχανία ήρθε αντιμέτωπη με την υγειονομική κρίση της νόσου COVID-19.
Τον Αύγουστο του 2021 ενέσκηψε και η ενεργειακή κρίση, η οποία απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που κατόρθωσαν να επιβιώσουν από τις επιπτώσεις που προκάλεσαν η οικονομική ύφεση και η πανδημία ενώ τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μια δυσανάλογη αύξηση του πετρελαίου κίνησης σε σχέση με την εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Αποτέλεσμα της αύξησης αυτής είναι η κατακόρυφη μείωση στην ζήτηση των προϊόντων λόγω των συνεχών ανατιμήσεων τους ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί ελλείψεις και άνοδος των τιμών σε βασικές πρώτες ύλες και σε είδη πρώτης ανάγκης.
Ο εφετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και με αυτή την επιστολή ζητούμε την αρωγή σας προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας, υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης, που συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Οι εταιρείες της βιομηχανίας πλαστικών είναι ενεργοβόρες στην διαδικασία παραγωγής των προϊόντων τους και επιπρόσθετα χρειάζονται το πετρέλαιο κίνησης για να τα διακινήσουν.
Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απαρτίζουν τον κλάδο μας και είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι αντιμέτωπες σήμερα με τον «εφιάλτη» των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας.
Εξαιτίας της αλυσίδας των προκλήσεων που καταγράψαμε διεξοδικά παραπάνω υπάρχει, λοιπόν, υπαρκτός κίνδυνος αφανισμού τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τους εργαζόμενους.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για μία μικρή επιχείρηση που το κόστος μηνιαίας ενέργειας της ήταν 75.000€, σήμερα καλείται να καταβάλλει 300.000 και 350.000 ευρώ μηνιαίως.
Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας ζητήσουμε το πλεονάζον προσωπικό κάθε επιχείρησης του κλάδου μας να τεθεί σε αναστολή εργασίας με κρατική επιδότηση. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα λάβουν μια βαθιά οικονομική ανάσα, μη επιβαρυνόμενες από το μισθολογικό κόστος του πλεονάζοντος προσωπικού και οι εργαζόμενοι θα διασφαλίσουν τη θέση εργασίας τους μέχρι να τερματιστεί η κρίση.
Οι Κ.Α.Δ. που χρήζουν κρατικής ενίσχυσης για το πλεονάζον προσωπικό τους είναι οι: 22.2 - 38.32.33.00.
Το αίτημα μας είναι υπαρξιακής σημασίας για τις εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών.
Αναγνωρίζουμε τις σημαντικές προσπάθειες που έχετε καταβάλλει για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και σας ζητάμε να πράξετε ανάλογα και σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους των βιομηχανιών προσφέροντας μια σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια ανάταξης της ανταγωνιστικότητας και επιβίωσης στην πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Βασίλειος Γούναρης
Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος