preloader icon

24.05.2023
Τα νέα του Συνδέσμου
Στην υπεράσπιση των πλαστικών έκδοση του «MIT»
news image

Τα πλαστικά μπορεί να είναι η  πιο χρήσιμη εφεύρεση του 20ού αιώνα» και η ζωή των ανθρώπων είναι καλύτερη λόγω των πλαστικών αναφέρει σε άρθρο του το φημισμένο περιοδικό του «ΜΙΤ» (Massachusetts Instituteof Technology), «Technology Review».  

Σε μια περίοδο, όπου τα πλαστικά δέχονται κατακλυσμιαίες επιθέσεις στο πλαίσιο ενός ασύμμετρου πολέμου από τον ανταγωνισμό, το περιοδικό υπενθυμίζει τα οφέλη των πλαστικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.  

Τα πλαστικά, θυμίζει στους αναγνώστες του, υποκατέστησαν μια πληθώρα από υλικά τα οποία ήταν όλα πιο βαριά, πιο ακριβά και πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 Δεν είναι υπερβολή, αναφέρει το περιοδικό, ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού και με πληθώρα από εφαρμογές έχουν μειώσει το κόστος ενώ σώζουν ζωές στην ιατρική.

 «Από πού να αρχίσει κανείς την απαρίθμηση; Από την αυτοκινητοβιομηχανία που χάρη στα πλαστικά έκανε τα αυτοκίνητά μας πιο ελαφριά, πιο αποδοτικά και έτσι φιλικότερα προς το περιβάλλον» αναφέρει το περιοδικό.

 «Την ηλεκτροκίνηση όπου τα πλαστικά συμβάλλουν στην προώθηση, επειδή η μείωση του βάρους της μπαταρίας επεκτείνει την απόσταση που μπορούν να διανύσουν.

 Επίσης, τα πλαστικά είναι αναπόσπαστο μέρος της ηλεκτρονικής, κάνοντας τα σημερινά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, τους υπολογιστές και όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές φθηνότερες, πιο ελαφριές και περισσότερο εύχρηστες».

 Το «TechnologyReview» αναφέρει τον χώρο της υγείας με τις χρήσεις των πλαστικών στην ιατρική με πλαστικές σύριγγες, σακούλες ενδοφλέβιας χορήγησης και για τόσα άλλα εργαλεία και εξαρτήματα που χρησιμοποιεί ο γιατρός κάθε ειδικότητας μιας και η μοναδική χρήση του πλαστικού εγγυάται την αποστείρωση και την ασφάλεια, που ποτέ δεν ήταν σίγουρη με τα προηγούμενα γυάλινα ή μεταλλικά υλικά.

 Οι φακοί των γυαλιών μας, οράσεως ή ηλίου, είναι πλαστικοί και δεν θρυμματίζονται σε περίπτωση ατυχήματος. Τα ακουστικά βαρηκοΐας πλαστικά. Ο κατάλογος των ιατρικών εργαλείων και βοηθημάτων είναι πραγματικά ατέλειωτος και η υπεροχή των πλαστικών εντελώς αναμφισβήτητη.

 «Τα πλαστικά λοιπόν συναντώνται σε όλες σχεδόν τις βιομηχανίες και είναι κυριολεκτικά αμέτρητες οι εφαρμογές και τα προϊόντα που τα χρησιμοποιούμε» αναφέρει το «Technology Review». 

 Η πρόκληση των πλαστικών, όπως αναφέρει το περιοδικό, είναι η επίτευξης της βέλτιστης διαχείρισής τους έπειτα από την χρήση τους. Αναφέρει ότι παράγονται κάθε χρόνο400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παγκοσμίως, εκ των οποίων, λιγότερο από το 10%ανακυκλώνεται, ενώ περίπου το 30% παραμένει σε χρήση για κάποιο χρονικό διάστημα και το υπόλοιπο είτε καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, στο περιβάλλον είτε αποτεφρώνεται.

 Όμως, υποστηρίζει το «Technology Review», η επιβολή ορίων στην παραγωγή ή ο περιορισμός τους δεν αποτελεί λύση στην πρόκληση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 «Τα πλαστικά είναι βαθιά ριζωμένα στη ζωή μας και λύσεις θα προσφέρουν η ανάπτυξη της τεχνολογίας για τον δραστικό περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων που δημιουργούν τα απόβλητα.

 Γιατί δεν έχει μεγαλύτερα ποσοστά η ανακύκλωση; Το περιοδικό θεωρεί ότι αυτό οφείλεται σε θέματα ελλιπούς ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού.

 «Η εκ νέου εφεύρεση του τρόπου ανακύκλωσης των πλαστικών θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη μείωση των αρνητικών τους  επιπτώσεων» αναφέρεται εμφατικά στο δημοσίευμα.

«Έχουμε την τάση να εντάσσουμε όλα τα πλαστικά σε μία κατηγορία αλλά οι φιάλες νερού, τα κουτιά γάλακτος, τα κιβώτια αυγών και οι πιστωτικές κάρτες κατασκευάζονται από εντελώς διαφορετικά υλικά και μόλις φτάσουν σε μια εγκατάσταση ανακύκλωσης, το πλαστικό πρέπει να διαχωριστεί με μια διαδικασία που είναι αργή και δαπανηρή και τελικά περιορίζει ποια υλικά και πόσα από αυτά ανακυκλώνονται. Και αυτά που τελικά ανακυκλώνονται με τις σημερινές μεθόδους, καταλήγουν σε υλικά χαμηλότερης ποιότητας.

 Χρειάζεται λοιπόν ένα τεχνολογικό επίτευγμα και τα καλά νέα είναι ότι  ένας σημαντικός αριθμός νέων ερευνητών αρχίζουν να εργάζονται για την ανακύκλωση πλαστικών».

Νέες προσεγγίσεις που αναφέρονται είναι η χημική ανακύκλωση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα τωρινά προβλήματα. Μια ομάδα ερευνητών στο «ΜΙΤ» παρουσίασε πρόσφατα μελέτη σύμφωνα με την οποία καταλύτης με βασικό στοιχείο το κοβάλτιο, μπορεί να μετατρέψει μείγμα από διάφορα πλαστικά σε καύσιμα, νέα πλαστικά ή άλλα προϊόντα. 

Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά πριν οι προσπάθειες αυτές φθάσουν σε οικονομικά προσιτές λύσεις. Θα χρειαστούν βελτιώσεις τόσο στην εργαστηριακή διαδικασία όσο και στην εφαρμογή ώστε να έχουν αποτελέσματα σε μεγάλη κλίμακα. Αλλά όταν ένας νέος τρόπος ανακύκλωσης μπορέσει με ασφάλεια και οικονομία να δημιουργήσει νέα δεδομένα για τα υλικά τότε θα μπορέσουν να εξαλειφθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα πλαστικά.